2006-12-14 10:42:54• hírek • István Löchli

Többé nem államvallás az ortodox

 A Román képviselőház tegnap megszavazta az új felekezeti törvényt.
Az Európai Unió nyomására, tegnap a román parlament megszavazta az új felekezeti törvényt, miszerint nem államvallás többé az ortodox vallás.
 
Eszerint Románia semleges kell legyen, mindenféle vallással, illetve ideológiával szemben. Az új törvény értelmében, az államnak közhasznú intézményként kell elfogadnia az egyházakat, és rögzíti azon jogszabályokat, hogy mit kell teljesítenie egy felekezetnek, hogy hivatalosan elfogadják.
Ezek szerint egy vallás akkor lehet hivatalosan elfogadott, ha legalább 12 éve, megszakítás nélkül jelen van az országban, és legalább 20 ezer taggal kell rendelkezzen. Amennyiben egy vallási csoportosulás a fenti kritériumoknak megfelel, az állam köteles hívei száma szerint anyagi támogatásban részesítenie. Az egyházak felekezeti iskolákat hozhatnak létre, melyet az államnak támogatnia kell, ezzel egyetemben többé nem magániskoláknak ismerik el az egyházi, felekezeti iskolákat, hanem államilag támogatott és elismert oktatási intézményként.
Ez nagy előrelépés a Romániai reformtörekvéseknek, hiszen a volt törvény értelmében a többi vallás diszkriminatív megkülönböztetésnek volt kitéve.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: