2011-03-16 16:02:15• hírek • MTI/ITAR-TASZSZ

Japán: több mint tízezer eltűnt

Több mint 26 ezer embert mentettek meg Japán földrengés és szökőár sújtotta részén, miközben az eltűntek száma meghaladja a tízezret - mondta Kan Naoto japán kormányfő szerdán.

A politikus a katasztrófa következményeit felszámoló testület ülésén beszélt. Hangoztatta, hogy figyelemmel kell kísérni a kialakult helyzetet, a lakosságot pedig nyugalomra kell inteni, s elmagyarázni az embereknek, hogy fenyegeti-e őket veszély. Hangoztatta, hogy itt az ideje hozzálátni a helyreállításhoz.

A japán rendőrség folytatja a természeti katasztrófa áldozatainak összeszámlálását és azonosítását. A legfrissebb adatok szerint 3771 ember halt meg, az eltűntek száma 8181. A hatóságok továbbra sem tudtak kapcsolatba lépni néhány tízezer emberrel azon a part menti területen, amelyen szökőár söpört végig.

A katasztrófa övezetében nem kevesebb mint 76 ezer épület rongálódott meg, ebből 6,3 ezer teljesen megsemmisült. Az ideiglenes menhelyeken több mint 450 ezer ember tartózkodik. Nyugati szakértők szerint a Japánt ért természeti csapás okozta károk meghaladják a 187 milliárd dollárt.


A hivatalos adatok szerint 3771 ember halt meg
A hivatalos adatok szerint 3771 ember halt meg


Japánban szerdán egyébként három 6,2-es erősségű földrengés volt - közölte az Orosz Tudományos Akadémia földtani szolgálata. A rengés epicentruma a Csendes-óceánban, Honsú szigettől északkeletre, a fészke pedig 33 kilométeres mélységben volt. Amerikai kutatók adatai szerint az epicentrum Mito városától 69 kilométerre délkeletre, míg a fővárostól, Tokiótól 95 kilométerre keletre tehető.

Március 11-e óta, amikor Honsú sziget keleti részén 9-es erősségű rengés volt, amit szökőár követett, már 37 hatos vagy annál erősebb földrengést regisztráltak. Az ennél gyengébb mozgások száma több százra tehető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: