2014-04-14 16:03:21• hírek • Kocsis Zoltán

Japán kulturális napok és Poesis-napok Szatmárnémetiben

Aki unja már a városnapok és megyenapok stílusú tömegrendezvényeket - még ha istenkáromlás is ilyet feltételezni - azoknak igazi örömhírrel szolgálhatunk: tavasz végén, illetve nyár elején két kulturális ínyencséggel is szolgál Szatmárnémeti. Május elején emlékezhetünk meg a Poesis folyóirat 25. születésnapjáról, június második felében pedig japán kulturális napok lesznek Szatmárnémetiben.

„A Poesis az a folyóirat, amely noha Szatmárnémetiben jelenik meg, mégis nagyobb súlya van országszerte, mint Szatmárban", jelentette ki hétfőn George Vulturecu, a Szatmár Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság vezetője, a Poesis kiadója és működtetője. A lap, melynek deklarált célja a szatmári szerzők szélesebb közönség előtti ismertebbé tétele, 25 évvel ezelőtt jelent meg.

A negyedszázados jubileum keretein belül május 8-án emléktáblát helyeznek el az 1947-ben Zilahon született és 2003-ban Szatmárnémetiben elhunyt Alexandru Pintescu házára. Másnap a Szakszerevzetek Művelődési Háza, valamint a nagykárolyi Károlyi-kastély, szombaton pedig az Avas Múzeum lesz az események helyszíne. Az ünnepségen, a szervezők szerint, tiszteletét teszi majd többek között a romániai, a magyarországi, a szerb, az ukrán és a moldovai írószövetség elnöke is...

Valamivel több, mint egy hónappal később, június 16-22. között, japán kulturális napoknak ad otthont Szatmárnémeti. Mindez Kacutaro Kavai, a Japán Barátainak Köre elnökének novemberi látogatása kapcsán jön létre, jelentette be Dorel Coica polgármester. A rendezvény konkrét programjáról egyelőre semmit nem tudni, Coica viszont biztosította az érdeklődőket: az origami-tanfolyam mellett a szatmáriak akár egy gyorstalpaló japán nyelvtanfolyamra is beiratkozhatnak. Mindezt ráadásul ingyen. Arigató!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: