2011-06-29 09:08:12• hírek • MTI

A romániai zsidóság legszomorúbb története

Az 1941-es jászvásári (Iasi) pogrom a romániai zsidóság történetének egyik legsötétebb fejezete, amire soha senki nem fog tudni igazolást vagy mentséget találni - írta Traian Basescu román államfő üzentében, amelyet a tragikus események 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen olvastak fel Jászvásáron.

Az államfő egyik tanácsadója által kedden a jászvásári megemlékezésen felolvasott - és a Mediafax román hírügyökség által idézett - államfői üzenetben Basescu kifejtette, hogy június 27-29. között Ion Antonescu román tábornok utasítására semmisítették meg a zsidókat. Akkor parancsba adták a zsidók deportálását, beleértve a nőket és a gyermekeket is, az állomásra hurcolásukkor pedig bántalmazták és megalázták őket. Rámutatott: ezekben a napokban azokra emlékeznek, akiket csak azért semmisítettek meg, mert mások, zsidók voltak.

Basescu úgy véli, hogy a jászvásári pogrom, akárcsak a holokauszt tragédiája olyan megrázó fejezet Románia történelmében, amely mindenkit rákényszerít a múlt súlyos tévedéseinek elismerésére. "Kötelességünk megemlékezni zsidó és roma honfitársaink szenvedéseiről, az áldozatukról, és tisztelnünk kell emléküket" - olvasható Basescu üzenetében.
Az államfő rámutatott, hogy Románia európai ország, amely e státusból fakadó valamennyi kötelezettségét vállalja. Hozzátette: az ő vezetése alatt a román állam folyamatosan harcolt az antiszemita és idegengyűlölő megnyilvánulások ellen. Néhány éve a holokausztot az iskolákban és egyetemeken is tanítják, s ezzel vállalták azt a kötelességet, hogy megismertessék a következő nemzedékekkel a múlt igazságait és a jövőre vonatkozó felelősségeket.


A halál vonata Jászvárosból indult
A halál vonata Jászvárosból indult


Politikusoknak és állampolgároknak együtt kell szavatolniuk, hogy ilyesmi soha többet ne forduljon elő Románia területén - olvasható Basescu üzenetében. Romániában minden évben október 9-én emlékeznek meg a holokausztról (ezen a napon kezdődött 1941-ben a zsidók tömeges deportálása az akkor Romániához tartozó Bukovinából). 2009-ben a román kormány támogatásának köszönhetően Bukarestben felavatták a holoakuszt emlékművét.

1941 júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt "tisztítsák meg" a zsidóktól. A június 28-án kezdődött  pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.
Az 1940 és 1944 közötti időszakban Románia a náci Németország szövetségese volt. Ez idő alatt több zsidóellenes pogromot hajtottak végre az országban, a legnagyobbat 1941-ben az ország északkeleti részén fekvő Jászvásáron.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: