2008-12-10 20:57:31• hírek • Csenteri Judit

Januártól több pénz jár a gyerekeknek

Az elmúlt napok folyamán döntés született egyrészt a gyerekpénzek jövő évi értékéről, másrészt pedig a szülői szabadsághoz való hozzájárulás mértékéről.

 

Amint azt Mariana Campeanu Munkaügyi Miniszter sajtótájékoztatójában is kifejtette, 2009 január 1-től a gyerekeknek nyújtott támogatás értéke 4,8 százalékkal fog megnövekedni. A miniszterasszony azt is elmondta, hogy e segélyben a 18. életévüket már betöltött, de még líceumi- vagy szakképzésben résztvevő fiatalok is részesülni fognak.

A Kormány meghozta a döntést a szülői szabadsághoz való hozzájárulás mértékéről is. E támogatás értéke 2009 január 1-től 85 százaléka lesz a szülő utolsó 12 hónapban (a gyerek megszületése előtt) realizált átlag nettó havi jövedelmének, de semmiképp nem kevesebb, mint 600 lej. Az édesanya, esetleg édesapa a gyerek kétéves koráig, hátrányos helyzetű gyerekek esetében pedig azok hároméves koráig részesülhetnek az adott támogatásban, amennyiben gyereküket otthon nevelik. 

Ha egy édesanya a gyerek megszületése után visszatér munkájába, de később, még a gyerek két éves kora előtt meg kívánja azt szakítani, szintén az említett 85 százalékos támogatásban részesül. A százalékot az ő esetében is a gyerek megszületése előtti 12 hónapban realizált átlag nettó havi jövedelmére számítják ki.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: