2013-07-27 15:41:00• hírek • Kocsis Zoltán

Januártól jön az EU-szabvány tej

A következő év elejétől már csak olyan tejet lehet majd forgalmazni Romániában, amely megfelel a szigorú európai uniós szabályoknak. A gazdáknak ezentúl fokozottabban oda kell figyelniük a higiéniára, a fejés és tárolás körülményeire, az állatok egészségügyi állapotára. Ellenkező esetben ugyanis nem találnak majd felvásárlót, figyelmeztet Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Az gazdáknak az eddiginél is nagyobb figyelmet kell majd fordítaniuk az istálló tisztaságára. Ajánlott fejés előtt alaposan kitakarítani, fejés közben pedig nem etetni. Fontos, hogy a gazda vagy az állat(ok) gondozója fejéskor csak erre a célra használt munkaruhát viseljen, fejés előtt akár többször is alaposan megmossa a kezét, tiszta papírtörlőt használjon. Amennyiben a gondozónak nyílt sebe van, azt alaposan be kell fásliznia, fertőtlenítenie. Fontos, hogy a tej ne tartalmazzon antibiotikumot.

„Legalább ilyen fontos odafigyelni az állat egészségére és a legkisebb rendellenesség esetén külön fejni a beteg tehenet. Leggyakrabban a tehén tőgye sérül meg és az itt termelődő baktériumok bekerülnek a tejbe. Ez sokat árt a tej minőségének, súlyos esetekben pedig a fogyasztó egészségét is veszélyeztetheti", magyarázta Eugen Muresan, Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője.

Az is nagyon fontos, hogy fejés után a tejet minél gyorsabban lehűtsék, fedett edénybe tárolják és abba vigyék a csarnokba.

„A gazdák nem mindig veszik komolyan a szabályokat, gyakran csak mosolyognak az előírásokon", mondja Muresan. Pedig január elsejétől már nem veszik át tejüket a csarnokban, csak amennyiben megfelel az Európai Unió szigorú előírásainak - a felvásárló ugyanis megméri a tejben lévő baktériumok számát..

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: