2017-06-30 08:54:32• hírek • Agerpres.ro

Januártól 50 adó, illeték és járulék marad Romániában

2018. január elsejétől összesen legfeljebb 50-féle adó, illeték és járulék lesz Romániában - derül ki az új kormányprogramból.

Eszerint a lakosságnak legfeljebb 10-féle adót és illetéket kell majd fizetnie jövő évtől - köztük az egészségügyi és a nyugdíjalaphoz való hozzájárulást, a jövedelemadót, az ingatlanadót, a gépjárműadót, egy úgynevezett szolidaritási hozzájárulást és az úthasználati díjat -, a többit eltörlik. A gazdasági társaságok legfeljebb 40-féle adó és illeték fizetésére lesznek kötelesek. A kormány legkésőbb 2017. szeptember 1-jéig ismertetni fogja az adónemek új jegyzékét. 

Az üzleti forgalomra kivetett adó váltaná fel jövő év elejétől a profitadót. Eszerint ugyanakkor csak 2019-től csökken 19 százalékról 18 százalékra az áfa, nem 2018-tól, ahogyan az az eddigi tervekben szerepelt. 

A kormányprogram értelmében jövő év elejétől csökkentett, 5%-os áfát kell majd fizetni a 120 négyzetméteresnél kisebb lakóingatlanok adásvétele esetén. Az intézkedéstől 50.000 új munkahely létesítését remélik az építkezések terén. 

A gazdasági szférát szabályozó minden törvényt belefoglalják majd az úgynevezett gazdasági törvénykönyvbe, amelyet legkésőbb 2018. július 1-jéig kell elfogadni - áll még a kormányprogramban. 

"A gazdasági törvénykönyv egyik alaptétele a megelőzés lesz, ezért 2017. október elsejéig elfogadunk egy erről szóló jogszabályt. Ez azt jelenti, hogy egy céget nem lehet megbüntetni, ha ezt megelőzően nem figyelmeztették és nem igazították útba. Gyakorlatilag az eddigi piros lapot két sárga lappal helyettesítjük" - mutat rá a kormányprogram. 

 

A program szerint ugyanakkor létesítenek egy, a miniszterelnöknek alárendelt igazgatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy átszervezéssel csökkentse a kormány alárendeltségébe tartozó ügynökségek és intézmények számát, ugyanakkor ki kell dolgoznia egy olyan jogszabály-tervezetet, amelynek értelmében 2019. január 1-jétől minden adó és illeték esetében legyen lehetőség az online befizetésre. 

Emellett szerepel a kormányprogramban az egységes informatikai rendszer bevezetése a közigazgatási intézményekben - ennek ütemtervét 2018. január 1-jéig kell ismertetnie a kabinetnek. Ezzel megvalósul az intézmények átjárhatósága és az a célkitűzés, hogy megtiltják az állami intézményeknek, hogy olyan okiratokat, dokumentumokat kérjenek a természetes vagy jogi személyektől, amelyeket korábban egy másik állami intézményhez már benyújtottak. 

Amellett, hogy lehetőség nyílik az online adófizetésre, a közintézményeket kötelezni fogják arra is, hogy minden online beküldött dokumentumot fogadjanak el az adófizető állampolgároktól - derül még ki az új kormányprogramból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: