2012-12-03 18:37:03• hírek • MTI

Januárra szabadon engedik Nastasét?

Január végére feltételesen szabadlábra helyezhetik Adrian Nastase volt román miniszterelnököt, aki jó magaviseletű a börtönben - véli az elítélt politikus ügyvédje.

Ion Cazacu hétfőn a bíróságon elmondta, hogy számításaik szerint 2013 januárjában tűzheti napirendre a jilavai börtön szabadlábra helyezésekkel foglalkozó bizottsága Nastase ügyét, hiszen akkor telik le az a határidő, amikor kérhetik már az elítélt politikus feltételes szabadlábra helyezését.

Az ügyvéd számításai szerint 35-36 nap múlva kérhetik Nastase szabadon engedését. "Azt akarjuk, hogy január végére Nastase újból otthon legyen családja körében" - mondta Cazacu, akit a Mediafax hírügynökség idézett.

Nastasét egy illegális kampányfinanszírozási ügyben befolyással való visszaélésben találta vétkesnek a román bíróság. Az elsőfokú ítélet indoklásához hasonlóan a jogerős végzést is azzal indokolta a bíróság, hogy Nastase a legmagasabb szinten testesítette meg a román politikai élet korruptságát, az  igazságszolgáltatás pedig csak a letöltendő börtönbüntetéssel jelezhette a közvéleménynek, hogy képes érvényt szerezni a törvénynek. Natasét júniusban ítélte a bíróság két év letöltendő börtönbüntetésre.

A politikus rendkívüli fellebbezést is benyújtott a legfelső bírósághoz, amelyben a szabadon engedését kéri. Ennek tárgyalását január közepére halasztották Nastase ügyvédje kérésére. A védelem arra hivatkozott, hogy alaposan át akarja tanulmányozni a múlt héten közzétett jogerős végzés ötszáz oldalas indoklását.

Az ügyvéd azt is elmondta, hogy Nastase nem fogja kérni karácsonykor huszonnégy órára való szabadon bocsátását, hanem családja keresi fel a börtönben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: