2013-01-01 20:58:02• hírek • szatmar.ro

Január elsejétől drágább az élet

Drágulások már az év első napjától: miért és mennyivel fizetünk többet a 2013-as évben?


Ahogy azt korábban is megszokhattuk, az év ezúttal is áremelkedéssekkel kezdődik. 2013. január elsejétől 10 százalékkal kerül többe az energiafogyasztás, valamint többek között a dohánytermékekért és az üzemanyagért is többet kell fizessünk, miután emelkedik a luxusadó is.

A gáz ára idén, akárcsak az áramé, 10 százalékkal emelkedik. Ez két szakaszban valósul majd meg. Már január elsejétől 8 százalékkal többet fizetünk érte, majd októbertől újabb 2 százalékkal kerül többe a gázfogyasztás.

Emelkedhetnek a helyi adók és illetékek is Romániában, miután a kormány várhatóan már januárban dönt arról, hogy a polgármesteri hivatalok hatáskörébe helyezi a  helyi adók emelésének végrehajtását, amelyet ajánlott módon az elmúlt három év inflációs szintjével, 16,05%-kal emelnék.

Januártól 5 százalékosra emelkedik a luxusadó. Ez várhatóan 50 banival emeli egy doboz cigaretta árát, míg a kávéért 2 lejjel fizethetünk többet kilogrammonként. Az üzemanyag ára is emelkedni fog, az elemzők szerint a benzin ára idén megközelíti a 7 lejt is. Természetesen az alkoholtartalmú termékek árát is érinteni fogja az adóemelés.

Január elsejétől ismét kötelezővé válik az autók szennyezési szintjétől függő regisztrációs adó, amelyet 2011 végén vezettek be, majd 2012 elején felfüggesztették.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: