2018-01-11 13:41:56• hírek • Agerpres

Január 23-án kiderül, csaltak-e Basescuék a 2009-es választáson

Január 23-án fogadja el zárójelentését a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság - közölte csütörtökön az AGERPRES hírügynökséggel Oana Florea, a testület elnöke. 

Mint elmondta, a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság zárójelentésének 90%-a már elkészült, zömében érvényesként kezeli a tavaly nyáron összeállított, részleges jelentés konklúzióit. Ezeken kívül törvényhozási javaslatokat tartalmaz, valamint megerősítő bizonyítékokat (tanúvallomásokat és dokumentumokat).

Oana Florea arról is tájékoztatott, hogy miután a bizottság megszavazza a zárójelentést, az a szenátus és képviselőház összevont házbizottságához kerül, amely megállapítja a dokumentum parlament előtti ismertetésének dátumát. 'Azt hiszem, valamikor februárban kerül majd sor a zárójelentés plénum előtti bemutatására' - tette hozzá a bizottság elnöke. 

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság részleges jelentését 2017. szeptember 6-án tették közzé. Ebben az áll, hogy az akkori elnöki hivatal és az Emil Boc irányította kormány választási csalással segítette hozzá Traian Băsescut egy újabb mandátumhoz.

A szeptemberben elfogadott jelentés értelmében "a két intézmény teljesen összehangoltan járt el, ami azt bizonyítja, hogy tetteiket előre megfontolták, ezek egy jól kigondolt és átfogó terv részét képezték". A dokumentum ugyanakkor javaslatot is tett olyan jogszabály meghozatalára, amely 'valódi kényszerítő hatalommal ruházza fel' a hasonló jellegű bizottságokat annak érdekében, hogy kézhez kaphassák a kért dokumentumokat és a beidézett tanúkat kötelezhessék a kihallgatáson való megjelenésre. 

A testület már kétszer kérte a parlamenttől, hogy 60 nappal halaszthassák el a zárójelentés benyújtását, ezt a törvényhozók mindkét alkalommal jóvá is hagyták. Végső határidőként 2018. január 31-ét szabták meg. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: