2018-01-11 14:20:05• hírek • Oszkó Viktória

Január 20-án kezdődik a Magyar Kultúra Hete programsorozat

Január 20. és 27. között szervezi meg idén az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Zanotta Art és a Brighella Bábtagozat az "Egycsillagú égbolt" - XII. Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

“Boldogan emlékszem azokra az évekre, amikor a gyülekezeti termünkben kezdtük el a Magyar Kultúra Hete szervezését. Egyházi körülmények között alakult ki bennünk, hogy át kellene hangolni, és ki kellene hozni a programot a városba. Köztudottan minden gyülekezeti teremnek megvan a maga hívő közössége, de nekünk az volt a célunk, hogy felekezeti különbség nélkül, magyar emberként jöjjenek el a színházba és a koncertekre a nézők” – mondta Tóth-Páll Miklós, az Ady Endre Társaság elnöke január 11-én, csütörtökön a sajtó képviselőinek.
 

Az idei egy hetes kulturális program megvalósítását a Szatmár Megyei Tanács, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a magyar kormány is támogatta pályázati formában. A műsorsorozatban számos színházi előadás, kiállítás, komolyzenei koncert és egyéni előadás szerepel, a belépők pedig már megvásárolhatók a színház pénztárában.
 

A Harag György Társulat és az Ady Endre társaság első közös produkciója két évvel ezelőtt a Roncsderby volt, most pedig a szatmári születésű Kocsis István Jászai Mari című előadása lesz. Kocsis István drámáit 1969 óta játszák, legtöbb színházi bemutatója Magyarországon és Erdélyben volt. A darabot január 21-én, vasárnap 17 órától lehet majd megtekinteni az Északi Színházban.
 

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat igazgatója elmondta, hogy hatalmas öröm és megtiszteltetés az, hogy társszervezők lehetnek a Magyar Kultúra Hete programsorozat megvalósításában. “Ez egy szatmári büszkeség, nálunk magyar kultúra hete van, amíg máshol csak napja, erre legyünk büszkék!” – hangzott el a tájékoztatón.
 

Hozzátette, nagyon fontos, hogy a szatmáriakat biztassuk, vegyenek részt a magyar embereknek szánt magyar kulturális programokon. Tóth-Páll Miklóssal egyetértésben hozzáfűzte, hogy a mai világban sajnos jellemző egyfajta értékvesztés. A Szatmárnémetiben évről-évre megvalósuló kezdeményezés célja az, hogy a magyar nemzeti kultúra értékeit felvonultassa. A magyar kulturális programok viszont csak magyar nézőkkel, magyar emberekkel kiegészülve alkothatnak egészet.
 

A szervezők elmondták, a legfontosabb az, hogy minél többen résztvegyenek a programokon, legyenek ott és élvezzék a magyar kulturális sokszínűséget. A programokról, koncertekről, színdarabokról a következő napokban külön cikkekben tájékoztatjuk majd a Szatmár.ro olvasóit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: