2013-11-18 15:55:25• hírek • Kocsis Zoltán

Nyolc karácsonyfát állít idén a polgármesteri hivatal

A téli ünnepek körüli eseményekről, programokról számolt be hétfő déli sajtótájékoztatóján Dorel Coica. Szatmárnémeti polgármestere elmondta többek között, hogy az önkormányzat idén is nyolc karácsonyfát állíttat a város különböző pontjain. Figyelmeztette a szabálytalanul parkoló autókat is.

Szabadság tér, 14-es, 15-ös, 16-os, 17-es, Szolidaritás, Május 14 és Kárpátok II. lakónegyedek, valamint Szatmárzsadány - ez nem Szatmárnémeti részeinek leltára, hanem ezekre a helyekre állíttat majd karácsonyfát a polgármesteri hivatal, jelentette ki hétfőn Coica.

A polgármester elmondta, idén új formákkal és új égőkkel készült el az ünnepi díszkivilágítás, amelynek elemeit már kihelyezték és a próbaüzemmód is elkezdődött. Felkapcsolni november 29-én fogják, hogy december elsején már teljes pompájában ünnepelhesse a város Románia nemzeti ünnepét. A munkálatokat egy Máramaros megyei cég végezte 270.000 lejért.

December elseje kapcsán Coica kijelentette, az Október 25 téren felállítandó színpadon „hazafias- és népdalokat énekelnek majd, de az sem kizárt, hogy egy-két zenekart is hívunk". Természetesen lesznek sült húst, forralt bort, sört és egyéb itókákat árusító sátrak is.

Nem maradhat el a tűzijáték sem, mint ahogy nem maradhat el szilveszter éjszaka sem. Utóbbi programmal kapcsolatban Coica csak annyit mondott: folynak a tárgyalások néhány zenekarral, ám nem olyanokkal, amelyek sokba kerülnek.

Utóbbi rendezvény költségvetése még nem ismert. A nemzeti ünnep méltó megünneplésére 120.000, a díszkivilágításra pedig 350.000 lejt fordít a polgármesteri hivatal. Emlékeztetőül utóbbi tavaly 360.000 lejbe, 2011-ben 180.000, 2010-ben 150.000, míg 2009-ben 220.000 lejbe kerül.

Szabálytalanul parkolók rettegjetek!

A sajtótájékoztatón Coica több témára is kitért néhány szó erejéig. Elmondta többek között, hogy ismételten felszólította a Szatmárnémeti Helyi Rendőrséget: maximális szigorral járjanak el a forgalmat zavaró, szabálytalanul parkoló autósok ellen. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a lakónegyedek parkolói 3,3 tonnásnál kisebb gépkocsik számára vannak kialakítva - minden ennél nagyobb jármű tulajdonosát bírságolni fogják.

Megtudhattuk, hogy idén is lesz korcsolyapálya Szatmárnémetiben, a Szatmár Megyei Múzeummal szemben. A hely tehát a tavalyi, a cég viszont változott.

A polgármester elmondta, az önkormányzat egyik célja, hogy minél több parkoló- és buszjegy-automatát helyezzenek ki, ezért fel is vették a kapcsolatot egy nagyváradi céggel. Kedden Kolozsváron újabb 250 tömbházlakás szigeteléséről szóló szerződést ír alá, jövő héten pedig várható a terelőút átadása - ezt követően pedig pontosan meg fogják szabni a teherautók áthaladási útvonalát.

Coica felhívta a figyelmet arra is, hogy megvásárolhatóak a Szatmárzsadányi (Closca) úton található ANL lakások - árat viszont nem tudott mondani. Az éppen épülőkkel kapcsolatban elárulta: idei cél, hogy a földszinti födémek elkészüljenek.

Érdekes kezdeményezés, hogy a polgármesteri hivatal égisze alatt működő valamennyi intézmény munkatársa korrupció-ellenes és összeférhetetlenségi képzésen esik majd át. „Noha az utóbbi években nem tudok olyan esetről, hogy valamely alkalmazottat korrupcióval vádolták meg, de azért nem árt felvilágosítani őket. Az összeférhetetlenségről sokan szintén nem tudnak sokat, ezért erről is felvilágosítjuk őket", magyarázta a döntést.

A sajtótájékoztató végén egy figyelemre méltó kijelentése is volt Coicának. „A kormánytól egy vasat sem kaptunk az idén, ezért mindent ésszerű, takarékos gazdálkodással kellett előteremtenünk".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: