2011-09-17 12:23:12• hírek • MTI

Mama Cass Elliot 70 éves lenne

Szeptember 19-én lenne hetvenéves Mama Cass Elliot, az egykori Mamas and Papas együttes tagja. A nem éppen szilfid termetű, de csodálatos hangú énekesnő már régen nincs közöttünk, harminckét évesen hunyt el. Az MTVA-Sajtóadatbank portréja:

Ellen Naomi Cohen volt az eredeti neve, s Washington környékén nőtt fel. Középiskolásként kezdett színészkedni és énekelni, s annyira jól érezte magát a színpadon, hogy szülei akaratával dacolva érettségi előtt otthagyta az iskolát és New Yorkba költözött. Zenés darabokban lépett fel, majd 1963-ban megalakította a Big Three elnevezésű folktriót. A csapat jobbára csak küszködött, lemezeik nem fogytak, ezen még a sorozatos tagcserék sem segítettek, így 1964-ben feladták.

Egy évvel később minden megváltozott, hiszen egyik volt (szigorúan zenei) partnere, Denny Doherty az éppen formálódó Mamas and Papas együttesbe hívta. A csapatnak még egy valódi házaspár, a menedzseri teendőket is ellátó John Phillips és neje, a szépséges Michelle Phillips volt a tagja. Mama Cass hangja ekkoriban még tovább javult: a legenda szerint egy vascsővel találták véletlenül fejbe, az viszont bizonyos, hogy három hanggal nőtt hangterjedelme.

A mamás és papák már 1965-ös első dalukkal belopták magukat a közönség szívébe, ez volt a számtalanszor feldolgozott California Dreamin'. Őszintén szólva ennél jobbat nem is tudtak produkálni, de a Monday, Monday, a Spanish Harlem, az I Saw Her Again, a Dedicated to the One I Love elég szépen szólt. Bár több albumot is kiadtak, "életművük" - vagyis klasszikus számaik - elfér egyetlen nagylemezen.

Az együttesből nemcsak termetével, hanem erőteljes hangjával is "kilógó" Mama Cass hiába kezdett szólókarriert, az anyaszerepből soha nem tudott kitörni. Volt ugyan egy nagy önálló slágere, a Dream A Little Dream Of Me, de még utolsó lemezének címében is azt kellett kérnie, hogy Ne hívj többet Mamának. Kanyargós szólópályafutása során szerepelt Las Vegasban, de érdeklődés hiányában csak rövid ideig, számtalan tévéshowban, több filmben, sőt reklámokban is. A férfiakkal nem volt szerencséje: először a Big Three egyik tagjához ment hozzá, de ez csak névházasság volt, hogy a fiút ne vigyék el katonának Vietnámba, másodszor néhány hónapig egy bajor arisztokrata újságíró neje volt. 1967-ben igazi anya lett, az apa nevét soha nem árulta el.

A halál 1974. július 19-én érte Londonban, egy sikeres koncertkörút közben - bizarr érdekesség, hogy négy évvel később ugyanebben a lakásban, ugyancsak 32 évesen halt meg Keith Moon, a Who dobosa. Halálát a hivatalos vizsgálat szerint szívelégtelenség okozta, mégis elterjedt a kevésbé kegyeletes, de teljesen alaptalan legenda, miszerint egy sonkás szendvicset nyelt félre és attól fulladt meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: