2014-04-06 11:42:42• hírek • MTI

Jackie Chan 60 éves

Jackie Chan, a hongkongi-amerikai akciósztár, számtalan nagysikerű film főszereplője április 7-én ünnepli hatvanadik születésnapját.

Hongkongban látta meg a napvilágot Chang Kong-sang néven (maga a név is azt jelenti: "Hongkongban született"), szülei a helyi francia követségen dolgoztak. Kisgyerekként mozgékonysága és elsöprő egyénisége miatt "ágyúgolyónak" becézték, ezért apja jellemformáló célzattal elsajátíttatta vele a kung fu alapjait. Hétéves volt, amikor szülei Ausztráliába költöztek, ahol apja az amerikai nagykövetség szakácsa lett. Jackie-t pedig beíratták a kongkongi Kínai Dráma Akadémiára, ahol a következő tíz évben a pekingi opera műfajához szükséges harcművészetet, akrobatikát, éneklést és színjátszást tanult. A szigorú iskolában a diákokat fizikailag is fenyítették, ha nem engedelmeskedtek, vagy hibát követtek el. Chan nyolcévesen állt először kamera elé egy kantoni filmben, s hamarosan tagja lett az iskola legjobb növendékeiből álló előadócsoportnak. Mire 17 évesen végzett, már a film világa vonzotta és kaszkadőrként helyezkedett el. Bátorsága, akrobatikus mutatványai nyomán keresett név lett, dolgozott Bruce Lee Tomboló ököl és A sárkány közbelép című karate filmjeiben is. A hetvenes évek elején Ausztráliában próbált szerencsét, s végre viszontlátta szüleit, itt éttermekben, építkezéseken dolgozott. Munkatársai nem tudták kiejteni a Kong-sang nevet, így lett belőle először kis Jack, majd Jackie. (A színész kiválóan beszéli a kínai kantoni és klasszikus mandarin változatát, az angolt és tud koreai nyelven is.)

Bruce Lee 1973-ban bekövetkezett halála után a hongkongi stúdiók gőzerővel keresték utódát, s 1976-ban Jackie is táviratot kapott, amelyben főszerepet ajánlottak neki Lo Wei rendező új filmjében. A Szuperöklű fúria azonban nem lett sikeres, mert a rendező nem tudta kihasználni Jackie képességeit, mindenáron Bruce Lee képére akarta formálni. Chan csak akkor lett világsztár, amikor saját ötleteit is hozzáadhatta a történetekhez, s Bruce Lee szerepeinek tökéletes ellentétét játszhatta. Humorral fűszerezte harcművészeti filmjeit, létrehozta a komikus kungfu műfaját, kitalálta jó szándékú, kissé ostoba figuráját, aki mindig győz, jóllehet erre kevés esélye van. Chan a legveszélyesebb jeleneteket is maga játssza, aminek következtében az idők során számtalan kisebb-nagyobb balesetet szenvedett el, filmjeinek végén a stáblista alatt gyakran pereg le a rosszul sikerült mutatványokból készült összeállítás.

Első sikere a Kígyó a Sas árnyékában című alkotás volt 1978-ban, amelyben már teljes szabadságot kapott a kaszkadőrjelenetek kidolgozásában. Igazi áttörése a Részeges karatemester lett, s 1979-ben rendezőként is bemutatkozott a Rettenthetetlen hiéna című moziban. Karrierje Ázsiában meredeken ívelt felfelé, ám az Egyesült Államokban csak langyos sikereket aratott, pedig olyan filmekben szerepelt, mint a Rendőrsztori, a Leszámolás Hongkongban, az Istenek fegyverzete vagy a Jackie Chan: Első csapás.

A tengerentúli közönség csak közel egy évtized után zárta szívébe, Amerikát a Balhé Bronxban című filmmel sikerült bevennie. 1998-ban került a mozikba a Csúcsformában, amelyben a fekete komikus Chris Tucker volt partnere, s amelynek eddig három folytatása készült el a hatalmas sikerre való tekintettel. Ezt követte 2000-ben a Jackie Chan: Új csapás Owen Wilsonnal és Lucy Liuval, 2002-ben A Szmokinger, egy évvel később A medál, 2004-ben a 80 nap alatt a föld körül, 2005-ben a Jackie, a legenda, 2008-ban pedig a Tiltott királyság, amiben először szerepelt együtt a másik kínai akciósztárral, Jet Livel. 2009-ben született a Leszámolás Tokióban, 2010-ben a Jackie Chan: A katona, és A karete kölyök, Will Smith fiával, Jaden Smithszel, ez utóbbi az 1984-es nagysikerű karate film feldolgozása. Chant sikerei ellenére elszomorította, hogy a hozzá hasonló ázsiai színészeknek nincs kiugrási lehetősége, filmjeiben még ő sem tudja teljes mértékig megvalósítani saját elképzeléseit, s 2003-ban hongkongi székhellyel Jackie Chan Emperor Movies Limited néven saját filmcéget alapított.

A sztár, aki mintegy 150 filmben szerepelt, az utóbbi években drámai szerepekben is szeretne bizonyítani. 2012-ben a cannes-i filmfesztiválon bejelentette, hogy a Chinese Zodiac című filmjében játszott utoljára akcióhőst, és befejezi akciósztár pályafutását. "A világ már túl erőszakos. Szeretek küzdeni, de utálom az erőszakot" - nyilatkozta. Azért biztosította a nézőket, hogy A karate kölyök folyatásában és a Csúcsformában negyedik epizódjában még láthatják majd.

Számtalan kitüntetés és díj tulajdonosa, 2004-ben az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) és a világszervezet AIDS-ügynökségének jószolgálati nagykövete lett. Csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán és a Kínai Színház előtt is - utóbbi helyen a hírességek közül elsőként neki kellett ismételnie 2013-ban, mert miközben a színház gazdát cserélt, eltűnt a lábnyomait őrző cementlap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: