2014-12-10 10:02:03• hírek • MTI

Jacenyuk: Ukrajna négy év alatt elfalazza magát Oroszországtól

Kijev azt tervezi, hogy négy év alatt befejezi az ukrán-orosz határ védelmének megerősítését célzó, Fal nevű projekt megvalósítását - közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a kormány keddi ülésén.

A kormányfő szavai szerint Ukrajna az Európai Uniótól "már kap eszközöket" határa erősítésére és biztonsága növelésére. Erről azonban további részleteket nem közölt.

A projekt megvalósítása sajtójelentések alapján összesen mintegy 8 milliárd hrivnyába kerül. Ősszel a kormány már 235 millió hrivnyát elkülönített a projektre.

Jacenyuk szeptember elején jelentette be, hogy Ukrajna hozzálát a Fal megvalósításához, vagyis Ukrajna teljes orosz határának műszaki zárral történő "elkerítéséhez". A munkálatokat a Kijevtől északkeletre lévő határszakaszon kezdték meg, árkok ásásával.

A Fal ötlete állítólag Ihor Kolomojszkij dnyipropetrovszki kormányzótól származik. Az elnöki hivatalnak átadott műszaki terve alapján a két állam 1920 kilométer hosszú közös határán részben olyan különleges fémből készült drótkerítéseket húznának fel, amelyeken állítólag páncélozott járművek sem képesek áthatolni.

A kerítés mentén mély és széles árkokat is ásnak, valamint a kerítés fölötti szögesdrótba áramot vezetnek. Az árok és a kerítés közötti területen jelző, illetve gyalogsági aknákat telepítenek.

A kormánytól kiszivárogtatott tervek alapján a határ egyes részeit a két méter mély, négy méter széles vizes árkokon kívül érzékelő berendezésekkel és különböző erődítményekkel is védeni fogják.

A határvédelem kiépítését két szakaszban tervezik elvégezni: először azokon a szakaszokon, amelyek az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt állnak, majd később a jelenleg oroszbarát szakadárok által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyei területeken, ha Kijev már visszaszerezte ellenőrzését az ottani határszakaszon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: