2009-10-20 11:45:57• hírek • MTI

Izsák: Székelyföld ne válasszon elnököt

Érvénytelen voksok leadására buzdítja szimpatizánsait a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a november végi romániai államfőválasztáson.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke hétfőn közzé tett közleményében kifejti, hogy az elnökválasztást Székelyföldön a polgárok "autonómia-népszavazássá tehetik", ha minél többen érvénytelenítik szavazócédulájukat. Felhívása szerint a székelyföldiek ne válasszanak államelnököt Romániának, amíg nem választhatnak elnököt saját régiójuknak is. A civil szervezet azt kifogásolja, hogy a székelyek eddig a román hatalom miatt nem tarthattak hivatalos népszavazást Székelyföld autonómiájáról. 

Izsák azt szeretné, hogy ezúttal is Székelyföldön legyen a legmagasabb a választási részvétel. Szerinte a nagyszámú érvénytelen szavazatra "felfigyel a világ", ezeket pedig "az autonómia melletti akaratnyilvánításként értelmezi" majd.
Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke "butaságnak" nevezte ezt az álláspontot, hiszen - mint mondta - a romániai magyarok befolyásolni tudják a novemberi választás kimenetelét, de nem tudják elérni azt, hogy Romániának ne legyen államfője. Az RMDSZ Kelemen Hunort indítja saját jelöltként a választáson.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: