2017-10-19 06:15:55• hírek • MTI

Izrael több ezer új telepes lakást épít, magára haragítva az EU-t

Izrael több mint 1300 ciszjordániai telepeslakás építésének újabb fázisát hagyta jóvá szerdán, miután kedden 1292 otthonról hozott hasonló döntést, amit az Európai Unió elítélt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A védelmi minisztérium Ciszjordániában történő izraeli civil építkezésekért felelős osztálya szerdán áldását adta 1323 új otthon felhúzására, amelyekbe a tavasszal lerombolt Amóna és a 2012-ben felszámolt Migron nevű törvénytelen, palesztin magánterületen épült telepesfalvak lakói költözhetnek majd.
    
Az utóbbi két napban összesen mintegy 2600 telepeslakás felépítése került közelebb a megvalósításhoz a ciszjordániai építkezések bonyolult, soklépcsős engedélyezési folyamatában.
    
Az Európai Unió az utóbbi napok felgyorsult jóváhagyási eljárásai nyomán figyelmeztette Izraelt, hogy a Ciszjordániában zajló építkezések veszélyeztetik a palesztinokkal folytatott béketárgyalások megújítására irányuló erőfeszítéseket.
    
"Az Európai Unió a kérdés tisztázására kérte az izraeli hatóságokat, és kinyilvánította azon elvárását, hogy gondolják át ezeket a döntéseket, amelyek hátrányosan befolyásolják a békemegállapodásokra irányuló folyamatos erőfeszítéseket" - hangsúlyozta a brüsszeli nyilatkozat.
    
"Minden telepes tevékenység törvénytelennek számít a nemzetközi jog alapján, aláássa a kétállami megoldás életképességét, és a tartós béke kilátásait"- tette hozzá az európai közlemény.
    
A palesztinok és a nemzetközi közösség szerint a ciszjordániai építkezések a leendő Palesztina területi folytonosságának veszélyeztetésével megakadályozzák a kétállami megoldást, vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrehozását.
    
Izrael a kilencvenes évek eleje óta, egészen az Amónát helyettesítő településről szóló idei döntéséig nem kezdeményezte új telepek kialakítását az 1967-ben Jordániától elfoglalt területeken - a leendő palesztin állam területén -, noha utólagosan számos illegálisan, előzetes jóváhagyás nélkül felépített telepet engedélyeztek, gyakran korábbi telepek újabb lakónegyedeinek nyilvánítva őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: