2019-08-12 07:27:03• hírek • Közlemény

Izgalmasan telt a nyílt nap a Szatmárnémeti Közösségi Kertben

Jó hangulatban telt a Szatmárnémeti Közösségi Kert nyílt napja: a résztvevők megtekintették a kertet, kötetlen beszélgetés keretében ismerkedhettek a városunkban egyedülálló kezdeményezéssel, és meg is kóstolhatták a vegyszermentesen termelt zöldségeket. 

A Szatmári Gazdák Egyesülete és a Hans Lindner Alapítvány kezdeményezése nyomán létesített közösségi kertben a jelentkezők egy-egy, körülbelül fél ár területű parcellán gazdálkodhatnak. Mivel az egyik fő cél a helyben régóta termesztett, ellenálló zöldségfajták, azaz a tájfajták fenntartása, a gazdaegyesület vetőmagokat és palántákat bocsátott az kertészkedők rendelkezésére, akiknek mindössze annyi a kötelezettségük, hogy vegyszermentes művelést folytassanak, illetve hogy a visszafogott szaporítóanyag 20 százalékát beszolgáltassák, annak érdekében, hogy a fajták fennmaradása biztosítva legyen. 

 

 

A Hans Lindner Alapítvány által biztosított telken több mint tíz parcellán kertészkednek jelenleg, és igazán szép terméssel büszkélkedhetnek a vállalkozó szellemű résztvevők. Bár a parcellákat megdolgozók között bőven vannak olyanok, akik ezelőtt nem foglalkoztak zöldségtermesztéssel, az eddigi eredmények biztatóak, mivel a gazdaegyesület szakmai tanácsokkal is ellátja a kertészkedőket. 

 

 

A nyílt napon Koczinger Tibor, a Hans Lindner Alapítvány igazgatója felvázolta az általa vezetett szervezet eddigi tevékenységét, majd részletezte a mezőgazdasággal kapcsolatos projektjeiket. Mint kifejtette, a támogatóikkal, németországi Lindner családdal folytatott egyeztetéseik során körülbelül öt évvel ezelőtt merült fel a szervezet szociális és karitatív tevékenységével kapcsolatban a hosszú távú fenntarthatóság kérdése. Ennek eredményeképp a finanszírozók elfogadták a szatmáriak részéről érkezett javaslatot, miszerint a mezőgazdaság, ezen belül pedig a biogazdálkodás jelentheti a szervezet jövőbeni működésének alapját. Ennek szellemében bio zöldség- és állatfarmokat létesítettek, továbbá gyerekek számára is szerveznek olyan foglalkozásokat, táborokat, melyek keretében megismertetik őket a biogazdálkodás, illetve tágabb értelemben véve, a hagyományos gazdálkodás módszereivel. 

 

Amint Koczinger Tibor kifejtette, az elképzeléseikbe szervesen illeszkedett a Szatmári Gazdák Egyesületének projektje, ezért biztosítottak területet a Szatmárnémeti Közösségi Kert létesítéséhez. 

 

 

Fülöp Tihamér, a Szatmári Gazdák Egyesületének alelnöke a közösségi kertben alkalmazott természetbarát gazdálkodási módszerekről tartott előadást, hangsúlyozva, hogy ezek az eljárások mindamellett, hogy alkalmasak kiváló beltartalommal bíró zöldségek, gyümölcsök termesztésére, biztosítják a fenntarthatóságot is. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kertészek mellőzik a vegyszerezést és műtrágyázást, a kártevők távol tartását pedig úgy oldják meg, hogy életteret biztosítanak a kártevők természetes ellenségeiknek, hozzájárulva ezzel a biodiverzitás fenntartásához is. Az eljárások között szerepel például az, hogy a művelésen kívüli részeken csak a parcellákhoz vezető utakat kaszálják, a fennmaradó területen hagyják a spontán flórából származó növényeket virágozni, támogatva a beporzókat, elsősorban a globális szinten egyre inkább veszélyeztetett méheket. A kidőlt farönköknek is megvan a szerepük, ezek a kertészkedés szempontjából hasznos rovaroknak biztosítanak tanyát, ugyanakkor gyíkok, sünök számára is búvóhelyül szolgálnak. 

 

 

A nyílt nap résztvevőit a házigazdák körbevezették a kertben, majd zsíros és olajos kenyérhez falatozhattak az asztalon kiállított sokféle finom és szemet gyönyörködtető zöldségből, elsősorban a több mint tíz paradicsomfajtából. Amint a beszélgetésből kiderült, sokan érdeklődnek a közösségi kert nyújtotta lehetőségek iránt, ahol amellett, hogy jóleső munka során termelik meg a kertészkedők a konyhára való zöldségeket, nagyon jó közösség alakult ki. A parcellákat művelők ugyanis kölcsönösen segítik egymást, és hétvégenként összejárnak, közös sütés-főzéssel töltve a szabadidejüket. 

 

A Szatmárnémeti Közösségi Kert létesítését a Bethlen Gábor Alap támogatta.

 

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: