2012-11-07 17:09:20• hírek • Póti Orsolya

Izgalmakkal teli út két keréken Darjeelingig

Barátja, Cserey Csaba meghívására újra Szatmárnémetibe látogatott Lénárt „Léna" Ferenc kerékpáros azért, hogy legújabb kalandjairól, az Orosháza - Darjeeling Expedíció során szerzett élményekről számoljon be.

Lénát legutóbb 2010 augusztusában köszönthettük Szatmárnémetiben, amikor a Music'at Pubban mutatta be „Az úttörőtábortól a pekingi Kacsáig" című könyvét és hosszú túráról szóló dokumentumfilmet.

2008-ban került megrendezésre Pekingben a XXIX. nyári olimpia, melynek megnyitójára megérkezett Léna és barátja, Berta István is, azzal a céllal, hogy kitűzzék azt a zászlót, amellyel Budapestről indultak. A megszállott bringások Pekingig 14.000 kilométert tettek meg két keréken, mindenféle kíséret nélkül, ketten.

Léna lassan 30 éve kerékpározik, 2003-ban bejárta Csángóföldet majd a Balkánt, 2005-ben és 2006-ban pedig Európa útjain tekert. A pekingi expedíció után a Himalája lábánál fekvő indiai Darjeeling lett a következő úti cél, amelynek 2011. április 2-án vágott neki Matula Györggyel, hogy egy-egy marék földet vigyenek Kőrösi Csoma Sándor sírjára.

A kerékpárosok filmben örökítették meg a hosszú kalandokkal és izgalmakkal teli út élményeit. Léna a túráról szóló érdekes filmet november 7-én Szatmárnémeti három magyar tanintézményében is bemutatta: szabadon beszélt arról, hogy miként bringázták át Kazahsztánt, a Góbi-sivatagot, Indiát és Kínát.

Az első bemutatónak 13 órától a Kölcsey Ferenc Főgimnázium díszterme adott otthont, 15 órától a Református Gimnázium dísztermében került sor az előadásra, 17 órától pedig a Hám János Teológiai Líceum dísztermében került megrendezésre az élménybeszámoló. A kerékpárost Cserey Csaba mutatta be, aki a filmvetítés előtt ázsiai jellegű ütőhangszerjátékkal szórakoztatta a közönséget.

Léna sztorizgatással kezdte bemutatóit, röviden összefoglalta legizgalmasabb, legveszélyesebb és legbizarrabb élményeit, majd a közel 50 perces filmet tekinthették meg az érdeklődők.

„Bár a forróság, a higiéniai hiánya és a nem egészen kalóriadús táplálkozás rányomta bélyegét a hangulatunkra, de megérte, hiszen az út során érdekes emberekkel és idegen kultúrákkal ismerkedtünk meg" - mondta el Léna.

A filmben az egzotikus tájak mellett különféle mesterségek is bemutatásra kerülnek, de a nézők szemtanúi lehetnek egy halottégetésnek, valamint annak, hogy miként dolgoznak az 5-12 év közötti indiai gyerekek egy téglagyárban.

„Ez a film az ország olyan arcát mutatja, amelyet az égi csatornák nem közvetítenek. Olyan dolgokon mentünk át, amelyek lelkileg és fizikailag megterhelőek egy európai ember számára. Például Indiában a WC-papír fogalma ismeretlen, és azzal a vízzel mosogatják el az edényeket, amelyben azelőtt fürödtek. De az emberi akaraterő és, hogy elérjük célunkat átsegített minket minden nehézségen" - magyarázta a kerékpáros.

Léna a Szatmár.ro-nak elmondta: Magyarországon már számos iskolában bemutatta az Orosháza - Darjeeling Expedícióról szóló filmet, Erdélyből pedig Szatmárnémeti volt az első város, ahol sor került a bemutatóra.

„Mivel már 49 éves vagyok megviselnek a hosszú túrák, de a nagy álmom még egy Dél-Amerika és Alaszka túra" - nyilatkozta Léna. A bemutató után lehetőség nyílt megvásárolni az expedíciókról szóló filmeket és hosszabb beszélgetésbe kezdeni a világjáró kerékpárossal, aki szívesen válaszolt az érdeklődők kérdésére.

Az expedíció során készített fotókért kattínts ide!

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: