2018-01-21 14:29:42• hírek • Szatmár.ro

Ízelítő a Magyar Kultúra Hete programsorozat negyedik és ötödik napjának műsoraiból

Január 20. és 27. között szervezi meg idén az Ady Endre Társaság, a Harag György Társulat, a Zanotta Art és a Brighella Bábtagozat az "Egycsillagú égbolt" - XII. Magyar Kultúra Hete programsorozatot.

Mai cikkünkben a negyed és ötödik nap programját tekinthetik át részletesebben.


 

JANUÁR 23, KEDD


18:00 órától az Iparosotthonban Lőrincz Zsuzsa rendezésében Bereményi Géza „Irén levele” című előadását tekinthetik meg.
 

Bereményi Géza a kortárs magyar kultúra egyik legnépszerűbb, legszínesebb egyénisége. Sokoldalú és nehezen beskatulyázható alkotó, aki minden irodalmi műfajt kipróbált. Az Irén levele Bereményi Géza Legendárium c. családregényében jelent meg 1978-ban.


Irén csak egy levelet ír a testvérének, de közben elmeséli az életét. Látjuk a visegrádi SZOT-üdülőt a sálat kötögető szobatársnőkkel, a gyömrői ház kertjében hallgatózó ismerőst, az árnyékos presszó törzsvendégeit, érezzük a 70-es évek sűrű hangulatát.

Az előadásban Újhelyi Kinga Jászai-díjas színművész alakítja Vetró Irént, aki a Bereményi – Cseh Tamás dalokból már mindannyiunk közeli ismerőse. Pál Hunor több karaktert is megformál: egyszerre groteszk és virtuóz, ahogyan időnként belép a történetbe és jelen idejűvé varázsolja Irén visszaemlékezéseit (mindketten a debreceni Csokonai Színház művészei).


Teljes árú jegyek 20 lejért, diák- és nyugdíjas jegyek 15 lejért válthatók az előadásra. 


 

JANUÁR 24, SZERDA

20:00 órától Hegedűs Endre zongoraművész és feleségének, Katalinnak közös hangversenyét hallgathatják meg a Dinu Lipatti Filharmóniában (Teleki Sándor, Liszt Ferenc találkozása Pócsi Laci cigányprímással – 1846).
 

Hegedűs EndreKossuth- és Liszt-díjas zongoraművész immár 40 éve a magyarországi és a nemzetközi hangversenyélet ismert és elismert szólistája. 3000 nyilvános szereplése, 39 megjelent CD albuma, több mint 36 óra televíziós koncertfilmjei adtak sok örömet hallgatóságának. Európa szinte minden országában fellépett, Japánban 79-szer, az Amerikai Egyesült Államokban 27 alkalommal vett részt hangversenysorozatokból álló körutakon.

Szóló zongora, zenekari zongoraversenyek és kamarazenei produkciók egyaránt szerepelnek repertoárján, mely főként romantikus zeneszerzők műveiből, valamint magyar szerzők kompozícióiból áll.
 

„Egy este épp nem szólt a cigányzene. Liszt hiányolta. Teleki azt mondta, a cluji cigányokat nem is érdemes hallgatnia, mert azok már „kótát tudó német cigányok”. Lisztnek olyan kell, aki még „vadon húzza”, s ilyen a közelben csak kettő van: Debrecenben Boka Károly és Szigheten Pócsi Laci. Legott megkérte titkárát, az irodalmárként ismert Haray Viktort, üljön szekérre, és hozza el Lisztnek Pócsit. Egy hét alatt ott is volt, bandájával együtt.”
 

”Pócsi Laci rágyújtott, s elhúzta az akkoriban úgynevezett „Koltóit”. Lisztnek szemei kigyulladtak, ujjaival pattogtatott, belekiáltott a nótába, mi aprózni kezdtük, s hajtattuk reggelig. A dallam, amelyről a történet szól, négy Liszt-műben is elhangzik.” (László Ferenc: Klavir és koboz)
 

Az előadásra teljes árú jegyet 30 lejért lehet váltani, diák- és nyugdíjas jegyek pedig 20 lejért érhetők el az Északi Színház jegypénztárában, hétköznaponként 10-17 óra között, szombaton 10-13 óra között, illetve előadások előtt egy órával..

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: