2014-08-18 16:11:48• hírek • Kocsis Zoltán

Itthon vannak a vendégmunkások: háromszor több személyit állítanak ki

A szakemberek várakozásait is felülmúlta azon személyek nagy száma, akik hétfőn útlevelet vagy személyit szerettek volna kiváltani. A két intézmény munkatársai megfeszített tempóban dolgoznak, Altfatter Tamás és Ionel Torja pedig ígéri: senki sem marad az igényelt okmány nélkül.

Zsenge korú olvasóink nagy része már biztosan nem emlékszik azokra a szerencsére már letűnt időkre, amikor fél napokat kellett várni az útlevél kiállításáért, a Petőfi utca hivatal épületén és udvarán pedig gombostűt sem lehetett elejteni. Ehhez hasonló kép fogadta mindazokat, akiknek hétfőn be kellett oda térniük: már a folyosón is közelharcot kellett vívni ahhoz, hogy az ember bejusson az udvarra. Szabad hely azonban ott sem volt sokkal több, úgyhogy kezdődhetett a dzsungelharc visszafelé.

„Reggel megbeszélésre hívtam minden érintettet, ám biztosítottak arról, hogy minden rendben lesz. Ehhez képest dél körül telefonáltak, hogy az igényelők száma meghaladta a várakozásokat", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Altfatter Tamás alprefektus. „És számításaink szerint ez ezen a héten nem változik majd", tette hozzá.

A helyettes kormánybiztos elmondása szerint a roham hétfőn kezdődött, mivel „az elmúlt hét még közepes forgalmú volt". Egy átlagos napon az útlevélosztály 80-100 kérvényt bírál el, árulja el Altfatter, ez pedig hétfőn, a hivatali idő végeztéig akár 150-re is emelkedhet. És ez várhatóan egész héten így marad.

A drasztikus változás persze annyira nem lepte meg a szakembereket: évről évre hozzászokhattak. Augusztusban hazalátogat ugyanis a legtöbb külföldi vendégmunkás, akik ilyenkor időt szakítanak adminisztratív ügyeik intézésére is.

Nincs ez másként az személyazonossági osztályon sem. Mi több, ha lehet, itt még nagyobb az „érdeklődés". „Egy átlagos napon olyan száz kérvényt bírálunk el. Ez a szám ezen a héten akár napi háromszázra is felugorhat", magyarázza Ionel Torja igazgató.

Mind Altfatter, mind pedig Torja igyekszik azonban megnyugtatni a kedélyeket: az alkalmazottak túlórázásának árán is, de igyekszenek fogadni és elbírálni minden egyes személyt.

„Mindez a túlzott bürokrácia miatt van", fogalmazta meg az utca emberének véleményét egy sorbanálló.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: