2009-04-23 14:43:38• hírek • Ferenczi Noémi

Itthon tanulnak tovább

A szatmárnémeti magyar középiskolások nagy része valamelyik erdélyi felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni - tudtuk meg a Református Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium és a Hám János Iskolaközpont igazgatóitól.

Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatónője a Szatmár.ro-nak elmondta az érettségizők nagy része Kolozsváron, Marosvásárhelyen illetve Nagyváradon szeretne továbbtanulni. Azonban nem minden szorgalmas diák szülei engedhetik meg maguknak, hogy más városban taníttassák gyermeküket, ezért a Babes-Bólyai Tudományegyetem szatmárnémeti fiókjának valamelyik szakát választják. A külföldön tanulás mostanság már „nem divat"- magyarázta az igazgatónő. Szerinte, idén is a közgazdaság szak az egyik legnépszerűbb a diákok körében, de sokan készülnek közigazgatásra és orvosira is. A tanári pálya továbbra sem vonzó az érettségizők körében.

Ádámkó István, a Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont igazgatója elmondta, tavaly összesen 3-4 diák szeretett volna valamelyik külföldi felsőoktatási intézményben tanulni, de végül ők is itthon folytatták tanulmányaikat. A család anyagi helyzetének függvényében, Szatmárnémetiben vagy valamelyik erdélyi egyetemi városban folytatják tanulmányaikat a diákok. Az iskolaközpont idén érettségiző diákjainak körülbelül 25-30%-a szatmárnémetiben fog egyetemre járni. „Nagyon változó, hogy melyik diák hova felvételizik. Van aki orvosira készül, van aki programozó szeretne lenni. Észrevehető azonban, hogy nagy érdeklődés övezi a pszichológia szakot is"- fejtette ki Ádámkó.

„Idén a százötven érettségizőből összesen tízen jelezték, hogy külföldön szeretnének továbbtanulni. Az arány nagyjából minden évben hasonló. A diákjaink nagy része az országban marad és valamelyik nagy egyetemi központban tanul tovább, kevesen maradnak Szatmárnémetiben. Ami a „divatszakokat" illeti, nagyon változó. A közgazdaság szak idén is nagyon népszerű"- tudtuk meg Elek Imrétől, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatójától.

A legtöbb diák Kolozsvárra készül felvételizni

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: