2011-07-26 15:59:13• hírek • Póti Orsolya

„Itt kezdjük az új tanévet!"

A Kölcsey Ferenc Főgimnáziumnak otthont adó épület, az egykori Unio iskola, folyosóin és termeiben néztünk körül Pataki Enikő vezetésével. Bár ez az épület sokkal jobban megfelel a gimnázium működtetésére, mégsem lesz túl egyszerű újra lakhatóvá varázsolni.

Az idei tanévtől kezdve a város egy másik régi épületét, az egykori Unio iskoláét lakják be a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai és tanárai, ami újabb költözést jelent Szatmárnémeti neves tanintézményének életében.

A közel száz éves ingatlan, a római Katolikus Püspökség egyik épülete, az első világháború előtt épült püspöki konviktusnak Boromissza Tibor püspök megrendelésére. Az épületből egy évvel ezelőtt költözött el az Unio iskola, és azóta üresen áll. A Szatmárnémeti Tanács márciusban szavazta meg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium újbóli költözését, és a választás erre az épületre esett.

Két hónappal ezelőtt temesvári szakemberek mérték fel az ingatlan állapotát, és egy tanulmányban foglalták össze, hogy mit, milyen sorrendben kell felújítani. Mint megtudtuk, a rehabilitálás két fázisban zajlik majd: mindenekelőtt a tetőszerkezet szorul teljes rekonstrukcióra, és csak azután kezdődhet a fűtésrendszer, világítás, parkettek, ablakok felújítása. Bár mindez nagy anyagi befektetést vesz igénybe, ennek ellenére a gimnázium vezetősége optimistán tekint az új tanév felé, és úgy véli nincs rosszabb helyzetbe a tavalyinál.



„Úgy gondolom tavaly sem volt könnyű dolgunk, hiszen a Zárda épülete jóval rosszabb állapotban volt. A tetőszerkezet javítása mellett, minden egyes terem festésre szorult, és ami a legrosszabb volt, hogy két épületben is kellett működjünk. Ez a veszély most nem áll fent, hiszen ez az épület hatalmas. Bár itt is vannak bőven problémák, de reméljük sikerül hamar használhatóvá tenni az épületet, és a tanév során folyamatosan újítani." - mondta el Pataki Enikő igazgatónő, mialatt végigvezetett a főgimnáziumnak otthont adó épület folyosóin és termeiben.

Az új tanévtől kezdve itt huszonkilenc osztályterem, több szaklaboratórium, multimédia terem , díszterem és könyvtár fogadja a diákokat és tanárokat, sőt egy nagy udvar és egy tornaterem is rendelkezésükre áll majd. Az elmúlt két hétben, nagy vonalakban már eldöntötték, hogy minek hol lesz a helye, de a berendezkedés előtt egy nagy takarítás vár majd a gimnáziumra.

„Miközben zajlanak a munkálatok, önerőből mi is elvégzünk néhány kisebb javítás; kicseréljük a zárakat, az ablakpárkányokat és néhány ablaküveget is, valamint augusztus közepétől sort kerítünk a nagytakarításra, amelybe a diákokat is megpróbáljuk bevonni. Szeptember elején berendezzük a termeket, és remélhetőleg nyugodt körülmények között kezdődhet a tanév." - mondta Pataki.


Idővel egy tatrozás is ráfér az épületre
Idővel egy tatrozás is ráfér az épületre


Itt lesz a bejárat
Itt lesz a bejárat


Az első emeleten
Az első emeleten...


Itt lesz az iskola multimédia terme
Itt lesz az iskola multimédia terme


Az iskola egyik nagy tanterme
Az iskola egyik nagy tanterme


Új székekkel rendezik majd be a dísztermet
Új székekkel rendezik majd be a dísztermet


Like-old a Szatmár.ro Facebook oldalát és nézz még több fotót.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: