2017-08-17 14:44:42• hírek • Szatmár.ro

Itt a teljes Decebal híd-sztori - Mi történt eddig és mi következik?

Maskulik Csaba városmenedzser arra is választ adott, hogy miért dolgoznak egyszerre mindkét híd lábánál.

A Decebal híd felújítása lassan már szappanopera-szerű. Hol dolgoznak a hídon, hol nem, sorban jönnek elő olyan gondok, amire senki sem számított. Sőt, kiderült az is, hogy 30 éve hol spórolták ki a vasazást a híd alapját jelentő betonból. Maskulik Csaba mindent elmondott, a kezdetektől a jelenlegi állapotig és azt, hogy mire számíthatunk jövőre.

A híd felújítására 2014-ben írták ki a közbeszerzési eljárást egy bukaresti cég által elkészített teljes felújítási terv alapján. 2015-ben aztán véget ért az eljárás, amit a zilahi székhelyű Drum Inserv cég nyert meg. A nagy vonalakban mondott 18 millió lejre taksált felújítást 9 millió lej körüli ajánlattal nyert el, úgy, hogy tapasztalata sem volt a hídfelújításban. A közbeszerzési törvény azonban ezt nem vette figyelembe, a jelenlegi jogi állás szerint pedig ha úgy írták volna ki a közbeszerzést, hogy hídfelújításban jártas céget keresnek, az már diszkriminációnak számított volna. A szerződés szerint a felújítást 5 év alatt kell elvégezze, összesen 18 hónapot dolgozva. Maskulik Csaba szerint a Coica-féle városvezetés azért 5 évre kötötte a szerződést, mert nem voltak biztosak az anyagi források előteremtését illetően. Emellett halogatták a 2016 tavaszára tervezett kezdést, a választások előtt nem akarták lezárni a hidat.

Így Kereskényi Gábor jelenlegi polgármester indíttatta el a munkát, három hónap alatt pedig a kivitelező fellújította a járdákat, közvilágítást, a futófelület nagy részét. Idén januárban azonban a híd egy részén repedések jelentek meg, hosszani itányban, több tíz méteren keresztül. A vizsgálatok kiderítették, hogy a felhasznált anyag rendben volt, ezért mélyebbre ástak.

Harminc éves hiba 

Ekkor derült ki, hogy a repedéseknél a híd alapját jelentő betontömbökben van a hiba: 30 éve, az építkezésnél itt egy részen egyszerűen kispórolták a vasalást a vasbetonból. Hogy ki emiatt a hibás, már valószínűleg soha nem fog kiderülni. A polgármesteri hivatal két lehetőségből választhatott: vagy egy speciális módszerrel pótolja a vasalást, vagy teljesen újraönteti a betont. Az egyik húsz évre, a másik ötven évre jelent megoldást - a polgármesteri hivatal pedig az utóbbi lehetőséget választotta, mivel árban nem volt nagy eltérés. Ehhez fel kell majd bontani az aszfaltot és lemenni az alapig a híd egy részén - de ez csak 2018-ban lesz esedékes. "Ez a munkálat igen időigényes, ha egyszerre egy sávon dolgoznak, akkor 30 nap csak a beton száradási ideje. És két sávon kell ezt megcsinálni" - mondja Maskulik.

Itt az alap, hol az alap? Mi történik most?

A nem felújított útburkolaton, a Burgya-buszmegálló közelében keletkezett kátyút három napon keresztül tömték be - ez pedig csak két napot tartott. Kiderült, hogy a hídra felvezető sávnak nincs alapja - ezért most, a buszmegálló-bővítés alkalmával ezt is megcsinálja a zilahi cég. Ezért 1,4 méter mélyre mentek le a nemrég felbontott útszakaszon, hogy megépítsék a tartós alapot. De itt is gondok adódtak, hiszen kiderült, hogy a Drum Inserv által letett rétegek nem felelnek meg a tömörítési teszteken. Emiatt szerdán leállt a munka, és bár csütörtökön próbálták rendbehozni a hibát, a csütörtökön végzett második teszt eredmény sem lett kielégítő. Ezért valószínűleg fel kell majd szedni az eddig letett rétegeket és újat lerakni, ami miatt tovább csúszik a munka befejezése. 

De miért nem dolgoznak éjszaka?

Maskulik szerint a cégnek nincs elég kerete arra, hogy éjszaka is dolgoztassa az embereket, már amikor épp lehet dolgozni és az építkezésvezető a felmerülő problémák miatt nem állíttatja le a munkát. De közrejátszhat az is, hogy a buszmegálló-bővítés során fontosak a jó látási viszonyok. Ott ugyanis a földben számos kábel húzódik - elektromos, víz- vagy éppen gázvezeték -, és bár a közszolgáltatásokat biztosító cégeknek van ezekről térképük, ritkán esik meg, hogy a térképen látottak megfelelnek a valóságnak.

Miért egyszerre kezdtek dolgozni a két híd lábánál?

Távolról sem szándékosságról van szó. A Lidl által fizetett körforgalom-építés már július elsején meg kellett volna kezdődjön, de a belső közbeszerzés kicsit elhúzódott. "Amennyiben ez nem történik meg, a Golescu híd lábánál a munkálatok 80-90 százalékban készen lettek volna, mire a Decebal hídon elkezdenek dolgozni" - magyarázza Maskulik.

Aki szerint Kereskényi Gábor polgármester és az egész városvezetés úgy szeretné befejezni a Decebal-híd felújatását, hogy azzal jó ideig ne legyen gond, ezért mennek bele aprólékosan minden probléma megoldásába, minőségi munkát és a határidők betartását elvárva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: