2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-11-10 07:57:32• hírek • Bede Emőke

Itt a lista: Ennyi a magyar sztárok nyugdíja

Többször is írtunk arról, hogy milyen megalázóan alacsony nyugdíjat kapnak népszerű művészeink, múlt héten Koós János nekes árulta el a Vasárnapi Blikknek, hogy mindössze 67 ezer forintot kap a nyugdíj gyanánt.

Most Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter benyújtott egy törvényjavaslatot a parlamenthez, amely bevezetné a művészjáradékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára.
 

A művészjáradékkal a mindenkori minimumnyugdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25-szörösét kapják meg az érintettek, vagyis havonta 121 ezer forintot kapnának pluszban. A juttatás nem jár automatikusan, a Magyar Művészeti Akadémia titkárságán kell igényelni, viszont életük végéig jár az érintetteknek az apanázs.
 

A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhetnek a pluszpénzből, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművész, rendező, építész lehet jogosult a művészjáradékra, de korántsem kaphat minden sztár. Így hiába áll több évtizedes pályafutás a népszerű táncdalénekes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, olyan kitüntetése pont nincs, ami művészjáradékra jogosítaná.
 

– Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtlen dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál – kesergett Koós János, amikor megtudta tőlünk, hogy hiába vezetnék be a művészjáradékot, neki valószínűleg nem fog járni. – Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikusok mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek – tette hozzá Koós, akinek a rendes nyugdíja 67 ezer forint.
 

Nagy Feró tőlünk hallott a művészjáradékról. – 121 ezer forint? Ez háromszor annyi, mint a nyugdíjam. De ha jogosult lennék is, nem igényelném, nem szoktam sorba állni – mondta a Beatrice frontembere, aki a mai napig is dolgozik, ezért bevallása szerint nem szorul rá a művészjáradékra.
 

Kerestük a kormányzatot, hogy hányan kapnak a pluszpénzből, mennyibe kerül ez az államnak. Az EMMI válasza szerint konkrétumokról csak a parlamenti döntést követően tudnak tájékoztatást adni.
 

A kormány egyébként nemcsak a nyugdíjas művészekre gondolt: több, nyugdíjasoknak kedvező döntést hoztak, így például novemberben a vártnál magasabb prémiumot és nyugdíjkorrekciót fizetnek a 2,8 millió érintett részére.

További bulvárcikkekért keresd fel a Blikk.hu oldalát

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: