2019-03-06 12:42:11• hírek • Szatmár.ro

Itt a jó idő, beindul a koldus-turizmus. Legtöbben a Szilágyságból járnak hozzánk. Mit kéne tenni?

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala nemtetszését fejezte ki a Facebook oldalán közzétett bejegyzésében a városunkban tanyázó kéregetők csoportjaival szemben.

Már korábban is hírül adtunk azokról a koldusokból verbuvált kisebb-nagyobb csoportokról, melyek Szatmárnémetit pécézik ki illegális tevékenységük helyszínéül. Kéregetni bűncselekmény. Idegen városba utazni tarhálni már a szemtelenség határát súrolja. A rendőrség ezekben az esetekben büntet és hazatessékeli a nemkívánatos személyeket.

 

Az elmúlt hetekben tapasztalható kellemesebb időjárás hatására nem csak a rügyek, hanem az idegenből érkező koldulók is megszaporodtak városunk utcáin, terein és parkolóiban. Beindult az anyuka-gyerek páros kéregető-turizmusa - több alkalommal megírtuk a Szilágy megyei szerencsétlen sorsú, ám annál rámenősebb, szülőnek mondott személyek milyen trükökkel gazdagítanák pénztárcáikat nálunk. Kettőt haza küld a hatóság, öt jön helyette.

 

Február 19-én is hasonló történetet osztott meg a Polgármesteri Hivatal Facebook oldalán bejegyzés formájában: "Visszatértek a Szilágy megyei koldusok, de ismét vontra rakták őket! Annak ellenére, hogy már többször is megbüntette, majd vonatra rakta őket, ismét Szilágy megyei koldusokat értek tetten a Szatmárnémeti Helyi Rendőrség munkatársai. Ezúttal a Károlyi úti Kaufland parkolójában koldult három românaşi-i személy, akik 500 lejes pénzbüntetést kaptak, majd hazaküldték őket. Ismételten megkérjük Önöket, ne adjanak pénzt a koldusoknak, mert csak közösen tudunk megszabadulni ezektől a nemkívánatos idegenektől."

 

Ezt követően március 6-án került fel a következő szöveg, ugyancsak a hivatal közösségi média oldalára: "A Szatmárnémeti Helyi Rendőrség munkatársai továbbra is az idegen koldusok nyomában vannak, és annak ellenére, hogy folyamatosan visszatérnek, szinte azonnal megszabadítják tőlük a várost. Kedden 8, a Régi központban és a Károlyi úton „aktiváló” személyt állítottak elő, majd miután büntetést róttak ki rájuk, hazaküldték őket. Ezen kívül két hajléktalan is munkára lett fogva, akik a Megyei Kórház környékén italoztak. Őket kötelezték arra, hogy rendet tegyenek az általuk összepiszkított helyen."

 

A koldus-turizmus mellett a jó idő beköszöntével a közterületen "csövezők" is egyre nagyobb problémát jelentenek, de nem csak köztisztasági, hanem közbiztonsági szempontból is. Az is igaz, hogy a hatóságok nem állíthatnak minden sarokra rendőrt vagy kamerát. Ha megtennék, emiatt zúgolódna a lakosság nagy része. A szomorú helyzettel azonban tenni kellene valamit. A parkokban, az állomás környékén, a színház utcájában, a bevásárlóközpontok parkolóiban, a "teraszok" közelében tanyázó, várakozás közben alkoholizáló, szotyizó, köpködő egyének számára tényleg nem akad valamilyen munkalehetőség? Közmunka? Utcaseprés, szemétszedés, kerti munka a parkokban, locsolás nyáron, télen hólapátolás, és így tovább... ennek fejében egy ágy, ruhanemű, étel és tisztálkodási lehetőség nem járna?

 

Kíváncsian várjuk a lakosság véleményét, vajon ki hogyan oldaná meg humánusan a helyzetet?

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: