2019-04-19 05:31:46• hírek • Szatmár.ro

Itt a húsvét: kezdődik a türelempróba a határátkelőknél!

A petei, a csanálosi és az érmihályfalvi határátkelőknél nem lesz rózsás a helyzet idén. A két húsvét, a május 1. és a tavaszi vakáció miatt hatalmas torlódásokra számíthatnak.

 

A közösségi oldalakon rendszeresen találkozunk azok panaszaival, akik a határon próbálnak átkelni. Bár a Schengeni csatlakozást nyilatkozatok szintjén rendszeresen sürgeti a politikai elit, a gyakorlatban egyelőre maradnak a hosszú, gyakran egy helyben álló sorok, a feszült várakozás, a dokumentum-szkennelés. Különösen bosszantó ez a jelenség azok számára, akik a határ egyik oldalán laknak, a másik oldalán van a munkahelyük, vagy munkájuk miatt kénytelenek hetente többször is átkelni. (Hogy ez a jelenség a megye gazdaságára is hatással lehet-e, nem nehéz megbecsülni.) 
 

Kiemelten érvényes ez a Pete-Csengersima határátkelőre, ahol többnyire a leghosszabb a várakozás: a határrendészet oldalán rend szerint sárga vagy piros jelzés figyelmeztet a hosszas araszolgatásra.  Egyelőre hiábavaló a lakosság és a sajtó rendszeres panasza, valahogy mégsem sikerül megoldást találni az átkelési idő lerövidítésére. 

 

Ünnepek környékén jön az igazi káosz

 

A munkaszüneti napok és ünnepek környékén a helyzet már-már elviselhetetlenné válik, ekkor a "megszokotthoz" képest is drasztikusan nő a várakozási idő. Ilyenkor a dohányzóknak érdemes egy extra doboz cigarettát odakészíteni az útra - szükség lesz rá.

A petei, a csanálosi és az érmihályfalvi határátkelőknél ezúttal sem lesz rózsás a helyzet idén. A két húsvét, a május 1. és a tavaszi vakáció miatt hatalmas torlódásokra számíthatnak.

 


Nem nyújt vigaszt, hogy csak nálunk piros a jelzés

 

A befelé tartó forgalom általában nagyobb szokott lenni az idegenbe tartókénál, de nem sok különbséggel. A kitelepedett rokonság és a vendégmunkások már most megkezdték a látogatási rohamot, hiszen Európa-szerte sok helyen kaptak a gyermekek iskolai vagy ovis szünetet, s a munkaadók is legtöbb esetben a katolikus ünnepet tartják, nem az ortodoxot. Nyugaton kevés helyen cserélhető fel a két hétvége, a törvény pedig súlyosan szakcionálja a munkaszüneti napon történő munkát. A kiköltözöttek ezért inkább kivesznek egy hét szabadságot és már most haza látogatnak.


Azok a magyarországi vendégek, akik csak a katolikus ünnepre érkeznek egész hétvégés forgalmat jelentenek a határon. Ki mikor gondol arra, hogy hazamegy, kiszámíthatatlan.


Keddtől kezdődően a másik ünnepig sem változnak a dolgok. Nagy divattá kezd válni, hogy wellness- vagy külföldi utat terveznek a modernebb családok. Szeretett választás Magyarország, mivel ott már nincs ünnep, az árak és a szolgáltatások jók, illetve közel van. Ortodox nagycsütörtöktől- és péntektől újra dömping a határon befelé. Kifelé hétfőfől szerdáig lesz türelempróba. Május 1. szerdára esik az ortodox húsvét után közvetlen. Ekkor aztán Nyugat-Európa irányába megindul a kelet. Akadhatnak néhányan, kik arra a hétre vettek ki pihenőt, s megvárják a rá következő hétvégét, így május 4-5-i hétvége sem csillapodik az utazási kedv. Csak azt követően térhetünk vissza a "megszokott" kerékvágásba.

 

Érdemes tájékozódni, s ha lehet kerülni



Aki jönne vagy menne, gondolja meg, milyen időpontot választ. Hajnalban, éjjel 2 és reggel 6 között talál a legalkalmasabb, és inkább válassza a kisebb átkelőket, mint a petei átkelőt. Ugyanakkor érdemes figyelemmel követni a határrendészet honlapját is, ahol nem csak a várakozási időt, de a térfigyelő kamerák élő közvetítését is követhetjük. Indulás előtt tehát érdemes mindenképp téjékozódni a határhelyzetről.
 
Türelmet és biztonságos közlekedést! 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: