2009-03-17 12:53:58• hírek • MTI

Itt a fiatalság-baktérium

Különös, eddig ismeretlen baktériumra bukkant egy kutatócsoport Jakutföldön, az örök fagy birodalmában, s mivel a baktérium felmelegedve látványosan szaporodni kezdett, beoltották egerekbe: a kis rágcsálók a szó szoros értelmében megfiatalodtak tőle.

A sokat ígérő kísérletről Anatolij Bruskov professzor, az egyik tyumenyi kutatóintézetben folyó kísérlet vezetője a Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lapnak elmondta: a baktériummal beoltott idősebb egereknél láthatóan fokozódott a fizikai, szellemi és szexuális aktivitás, és néhány nőstény olyan korban szült utódokat, amely az embernél mintegy 70 évnek felel meg.

Az intézetben történelemelőtti Viagrának nevezik a baktériumot, s a tudósok Bruskov elmondása szerint valóban feltételezik, hogy meg tudja hosszabbítani az emberek szexuális aktivitásának idejét, s talán meg is tudja fiatalítani a szervezetet.

A baktériumot egy mamut maradványainak feltárása közben találták a jakutföldi Aldan folyó mellett, az úgynevezett Mamuthegyen, amelynek azért ez a neve, mert nagyon sok maradványt találnak ott mamutoktól, kardfogú tigrisektől, gyapjas orrszarvúaktól, barlangi oroszlánoktól.

A maradványokat, akárcsak a gyakorlatilag halhatatlan csodabaktériumot, egy húszezer évvel ezelőtti hirtelen lehűlés konzerválta, s válaszként a baktériumok olyan biológiai mechanizmust "dolgoztak ki", amely megvédi őket a megfagyástól - mondta el a lapnak Andrej Szubotyin, a biológiai tudományok doktora.

Ezek a baktériumok mintegy 3-5 millió évesek, de felmelegedve hajlott koruk ellenére viharosan elkezdtek szaporodni. Ennek láttán jutott az egyik kutató eszébe, hogy be kéne oltani velük egereket, s meg kellene nézni, mi történik.
A kutatók szerint az ősi Viagra különösen az idős, legyengült egéregyedekre volt látványos hatással: felbátorodtak, aktívabbak lettek, izmaik megerősödtek és nőtt szellemi, valamint szexuális aktivitásuk.

Az első értékelések szerint az oltás mintegy 20 százalékkal hosszabbította meg a laboratóriumi egerek életét, s egészen kimúlásukig megőrizte aktivitásukat: embernél ez azt jelentené, hogy még százéves korában is aktív minden tekintetben, a szexualitásban is - vélik a tudósok, s most azt kutatják, pontosan minek köszönhető az ősi baktériumok e hatása.

A kutatók több kísérletet is végeztek a baktériummal

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: