2018-06-24 21:06:37• hírek • Szatmar.ro

Itt a csoportelsőség, ott a továbbjutás a tét

Amíg az A csoportban az elsőségről dönt ki-ki meccsen Oroszország és Uruguay, addig a B csoportban a két esélyesnek, Spanyolországnak és Portugáliának legalább egy-egy döntetlenre van szüksége a továbbjutáshoz. Hétfőn elkezdődik a csoportkör utolsó fordulója, amelyben egy időben játszák az egyazon csoport két meccsét.

Az eddigi legnehezebb ellenfél, Uruguay csapata vár a házigazda Oroszország válogatottjára a labdarúgó-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, hétfőn.


A hazaiak és a dél-amerikaiak is biztos továbbjutók az A csoportból, hiszen eddig mindkét mérkőzésüket megnyerték. Egymás elleni meccsükön - hétfő 17 órától Szamarában - nem tudnak taktikázni a végeredménnyel, vagyis ellenfelet választani a nyolcaddöntőre, mert nem tudhatják, este melyik csapatok jutnak tovább a B csoportból.


Az oroszok szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov kijelentette, eddigi jó szereplésüknek nem csupán a hazai pálya az oka. "Nem véletlen, hogy két győzelemmel kezdtünk. Játékosaink remekül együttműködnek, remek az összetartás a csapatban" - nyilatkozta.


A 32-es világbajnoki mezőny tagjai közül Oroszország áll a legrosszabb helyen (70.) a nemzetközi szövetség világranglistáján, ennek ellenére Szaúd-Arábiát 5-0-ra, Egyiptomot pedig 3-1-re győzte le.


Csercseszov hangsúlyozta, sikerük kulcsa a felkészülésben rejlik. "A házi feladatunkat elvégeztük. Tanultunk azokból a hibáinkból, amelyek miatt nem voltunk sikeresek a múltban" - vélekedett.


Játékosai közül Jurij Zsirkov felépült bokasérüléséből, szombaton már teljes értékű edzésmunkát végzett, de nem biztos, hogy hétfőn megkockáztatják a játékát. Alan Dzagojev combhajlítóizom-sérülése miatt továbbra sem léphet pályára, de valószínűleg a nyolcaddöntőben már ismét számíthatnak rá.


Uruguay az Egyiptom és a Szaúd-Arábia elleni találkozót is 1-0-ra nyerte meg, vagyis hétfőn a döntetlen - a jobb gólkülönbség miatt - az oroszok csoportelsőségét jelentené.


"A házigazda ellen játszunk, vagyis nagyszerű lesz a hangulat. Ez a meccs remek lehetőség számunkra, hogy felmérjük, miben fejlődtünk" - mondta Óscar Tabárez szövetségi kapitány.


A két együttes legutóbb 2012-ben Moszkvában találkozott egymással, a barátságos meccsen az a Luis Suárez szerzett vezetést a dél-amerikaiaknak, aki minden bizonnyal ezúttal is ott lesz a pályán.


Az A csoport másik meccsének, a Volgográdban ugyancsak hétfőn 17 órakor kezdődő Szaúd-Arábia - Egyiptom találkozónak csak az lesz a tétje, melyik csapat tud szépen, eredményesen búcsúzni a tornától.

 

 

A B csoportban Európa-bajnok portugál csapatnak, valamint a spanyol válogatottnak is elegendő a döntetlen a továbbjutáshoz.


A két európai élcsapat 3-3-as döntetlent játszott egymással, majd a spanyolok Iránt, a portugálok pedig Marokkót győzték le 1-0-ra. Amennyiben hétfőn is ugyanazt az eredményt érik el, a szabályosabb, sportszerűbb együttes végez jobb helyen a B csoportban. A fegyelmi mutatóban a Marokkó ellen készülő spanyolok jelenleg jobban állnak, hiszen eddig egy, az Iránnal játszó portugálok pedig két sárga lapot kaptak.


A spanyolok eddigi négy góljából hármat Diego Costa szerzett. Csapattársa, Koke szerint a csatár eredményessége annak köszönhető, hogy megértette, számára nem a labdabirtoklás, a sok labdaérintés a legfontosabb, inkább a kapura lövésekre kell összpontosítania, és specialitására, a védőkkel való küzdelemre.


Marokkó már biztosan nem juthat a nyolcaddöntőbe, Iránnak erre még van esélye, ezért a portugáloknak várhatóan nehezebb dolguk lesz, hiszen motiváltabb ellenféllel találkoznak. Szövetségi kapitányuk, Fernando Santos hangsúlyozta, előző meccsükön sokszor elvesztették a labdát, ilyenkor pedig megcsappant az önbizalmuk és a játék irányítása is kicsúszott a kezükből, ezen mindenképpen változtatniuk kell.


Az Európa-bajnoki címvédőnek és a közel-keleti együttesnek a találkozója a másik szövetségi kapitány, a portugál Carlos Queiroz személye miatt is pikáns, hiszen 2008-tól a dél-afrikai világbajnokság végéig hazája válogatottját irányította. Irán csapatát az elmúlt hét év során az ázsiai zóna legjobbjává tette.


Queiroz a hétfő esti találkozót az elmúlt hét év legérdekesebb és legfontosabb meccsének nevezte. 
    

"Erős hittel és nagy elszántsággal megyünk neki a mérkőzésnek, amit meg akarunk nyerni. Amikor megérkeztünk, senki nem adott esélyt nekünk, de még mindig harcban állunk, és küzdünk az álmainkért" - fogalmazott.
    

A szakvezető nem titkolta, elsősorban Cristiano Ronaldo eredményességét szeretnék megakadályozni, hiszen a portugálok eddigi négy gólját a Real Madrid csatára szerezte.
    

A kalinyingrádi Spanyolország-Marokkó és a szaranszki Portugália-Irán mérkőzés is 21 órakor kezdődik hétfőn.


A csoport:
Oroszország – Uruguay 17.00 TVR1, m4
Egyiptom – Szaúd-Arábia 17.00 TVR2
A csoport állása: 1. Oroszország 6 pont (8-2), 2 Uruguay 6p (2-0), 3. Egyiptom 0p (1-4), 4. Szaúd-Arábia 0p (0-6)


B csoport:
Spanyolország – Marokkót 21.00 TVR1, m4
Portugália – Irán 21.00 TVR2
A csoport állása: 1-2. Portugália, Spanyolország 4p (4-3), 3. Irán 3p., 4. Marokkó 0p.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: