2016-01-22 13:31:42• hírek • Szatmár.ro

Itt a Magyar Kultúra Hetének hétvégi programja

Kovács Nóri és a Motiva zenekar
Kovács Nóri és a Motiva zenekar

Péntek délután kezdődik a rendezvénysorozat, a hétvégén koncertek és színházi előadások lesznek.

Szombaton a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ termében a kölcseys diákszínjátszók adják elő A kőszívű ember fiai című darabot 10 órai kezdettel.

19 órától pedig a Dinu Lipatti Filharmóniában fog koncertezni a magyarországi verséneklő-együttes, a Misztrál. Koncertjük címe: Tenni az Isten felé pár lépést... A Misztrál együttes repertoárján magyar és külföldi költők versei, valamint népdalfeldolgozások szerepelnek. A kimagasló vokális képességű, számos akusztikus hangszert megszólaltató együttes tagjai különböző zenei érdeklődésűek. Ez az indíttatásbeli színesség az ősiséget idéző motívumoktól a kortárs hangzású elemek alkalmazásáig terjed. Erre az előadásra több Dsida Jenő versére írt zeneszámmal is készülnek.

Vasárnap, január 24-én 17 órától az Ács Alajos Játékszínben mutatja be Méhes Kati, a Harag György Színtársulat művésze a Roncsderby című, Aldobolyi Nagy György dalaival fűszerezett vidám geronto-showt. "Szégyenletes világ, ahol nincsenek már találkozások, csak karambolok. Ahol hirdetni kell a magányt, mint valami ócskaságot, leértékelt önérzettel... Száztíz éves az életvonalam, mit kezdjek ezzel? Szeretet és simogatás nélkül...? Viktória, az ötvenes, egyedülálló nő a Kékmadarat kergeti. Társkereső kálváriája sok humorral és gyönyörű dalokkal másfél órás elmélkedést, szórakozást ígér" - írják az előadásról.

Vasárnap 19 órától a zenében élő hagyományokat eleveníti majd fel a filharmónia koncerttermében Kovács Nóri és a Motiva zenekar. A Motiva zenekar a népzenét ötvözi a mai popzene hangzásvilágával. Különlegessége hogy az ének változatlanul megtartja az autentikus népdaléneklési módot, melytöl világszerte egyedivé válik a zenekar a műfajában. A dalok egy része saját erdélyi gyűjtésböl származik, a zenészek kreatívan illesztik saját stílusukat a hamisítatlan népi hangzáshoz.

Kovács Nóri, a „Népművészet Ifjú Mestere" díjjal kitüntetett énekesnő azon munkálkodik, hogy zenekarával a népi hagyományokon alapuló művészetet szélesebb rétegek számára is vonzóvá tegye. A népzenei motívumokat furulya és népi hegedű szólaltatják meg, a hangzást pedig gitár, basszusgitár és szintetizátor teszik teljessé. Nóri nem csupán elénekli, de - a hitelesség és a népies jelleg megőrzése mellett - zenésztársaival kreatívan be is illeszti a népdalokat a mai populáris zenei kultúra keretei közé.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: