2018-08-15 09:54:12• hírek • Szatmár.ro

Itt a KaravanAct vándorszínházi fesztivál teljes programja

Mint arról már beszámoltunk, augusztus 15-én Szatmárnémetibe érkezik a KaravanAct vándorszínházi fesztivál. A hazai előadók mellett több külföldi társulat is előadást fog tartani és utcai parádé is lesz.

Szatmárnémeti, augusztus 1518.

Augusztus 15.

21.00 Générique (Iszlai József/Albert-Nagy Örs). Koncert. Belépés ingyenes, adományokat szívesen fogadunk. Helyszín: Red Hat Yard.

A Générique két fiatal zenész különleges együttállása. Zenéjükben az elektronika, az akusztikus hangszerek – gitár, szaxofon -, és a spoken word szövődnek finom anyagba. A közös hangzást a mögöttük álló egyéni út, zenei útkeresés határozza meg. Iszlai József elektronikus zenei producer, filmzenét ír, valamint zenét színházban, és sound designnal foglalkozik. Albert-Nagy Örs jazz szaxofonos, rímfaragó, fülében ott ül a bebop és az avantgárd, ajkán a rap és a spoken word.

Augusztus 16.
17.00   Kavalkád. Szabadtéri etűdök. (BBTE másodéves színészhallgatói) Gyerekek, felnőttek számára egyaránt ajánljuk! Ingyenes. Helyszín: Szépművészeti Múzeum udvara. Előadás előtt utcai parádé a Coposu sétányon.

Az előadás, mint a címe is jelzi, számos elemből tevődik össze, és nélkülözi az összefüggő dramaturgiát. Gólyalábasok, bohócok, akrobatikai mutatványosok mind megjelennek benne, gyerekek, felnőttek, családok számára egyaránt ajánlott. Az etűdök olyan forrásanyagokból tevődnek össze, melyeknek nagy részét a diákok a főiskola keretében kezdték kidolgozni, Györgyjakab Enikő, Hatházi András, Simina Oprean, Köllő Csongor, Pintér Géza tanárok irányításával.

20.00   A fekete bika és más történetek (Shoshin). Utcaszínház. Ingyenes. Előadás után közönségtalálkozó a színészhallgatókkal és a Shoshin társulatával. Helyszín (kiindulópont): Coposu sétány eleje.

Három bandita és kíséretük járják a falvakat. Gólyalábon érkeznek messze földről, talán egy másik időből. Mesélik történeteiket, miközben a világ egyre változik körülöttük. A hősök szabadtéren kelnek életre, varázsheggyé változtatva a kőrakást, arénává a kertet, kapuvá a szőnyegporolót. A meséken keresztül az előadás alkalmat ad a találkozásra, tapasztalatcserére, közös élményekre ismerősök és ismeretlenek, felnőttek és gyerekek, idősek és fiatalok között.

Augusztus 17.
18.00   The Invasion / Az invázió (Kud Ljud, Szlovénia) Interaktív utcaszínházi előadás. Ingyenes. Helyszín (kiindulópont): Coposu sétány eleje.

Az előadás „intergalaktikus” párbeszédre hívja a járókelőket: rózsaszínű lények lepik el a település köztereit, akiknek minden új és friss szemmel tekintenek a helyiek számára megszokott környezetre. Az előadás így kreatív módon reflektál a köztereken uralkodó társadalmi normákra és kommunikációs szokásokra, elmossa a művészek és nézők közötti határt. Az előadás már 30 országban, 80 fesztiválon megfordult.

20.00  Ave, Eva, r. Raúl Iaiza (Regula contra Regulam, Olaszország). Helyszín: Ács Alajos Stúdió. Jegyár: 15 lej (diákoknak 10). Előadás után közönségtalálkozó a RcR társulatával.

Az előadás az átváltozás leheőségeit kutatja, és tánccal, énekkel, színészi játékkal idéz meg nőalakokat a Bibliából Évától Máriáig. A nők történetén keresztül felfedi az utat az ártatlanságtól a tudásig, a tévedéstől a növekedésig, a meddőségtől a termékenységig. A Regula contra Regulam koprodukciója a lengyelországi Grotowski Intézettel.

Augusztus 18.
11.00 Dobronka Cirkusz, Világszám, r. Boráros Milada (Magamura Alkotóműhely, Magyarország). Helyszín: Iparosotthon, földszinti bábszínházi terem (Brighella Bábtagozat). 4 éven felülieknek ajánlott! Jegyár: 5 lej (felnőtteknek 10).

Dobronka kisvárosának álmos utcáin régi plakátok foszlányai röpködnek. “Micsoda napok voltak azok, amikor az a világhírű cirkusz érkezett hozzánk…” - töprengett magában Vogeltanz Aladár, a dobronkai órásmester. “Dobronka utcái hirtelen élettel és izgalommal teltek meg… A levegőben narancsvirág illata és trombita hangja szállt, a kisasszonyok szeme szikrázott, a férfinépnek szebben pöndörödött a bajsza, mint valaha, és az egész világ - mint egy égi ringlispíl - három napig az éjbe világító cirkuszi sátor körül forgott… Bárcsak vissza lehetne tekerni az időt…” - gondolta az órásmester. A hajdani vándor mutatványosok által megalkotott és ápolt műfaj, a marionett cirkusz bája és szépsége előtt tisztelgünk; ezt idézzük fel és erre emlékezünk játékunkban oroszlánordítással, légtornász-bukfencekkel, papírrózsákkal, szelídített hintalóval, élő muzsikával és a világ valamennyi csodájával!​

18.00 Streetwalker (Kud Ljud/Shoshin). Performatív tárlatvezetés, sétáló előadás. Kezdési pont: a régi központ parkja. Ingyenes. Előadás után közönségtalálkozó a Kud Ljud társulatával.

A 2006 óta működő szlovén társulat előadásai szerves kapcsolatban állnak a bennünket körülvevő valósággal, olyan játékos társadalmi eseményekre hívják a közönséget, amelyek visszahozzák korunk világába a közösségi rituálékat. A Kud Ljud repertoárjában elsősorban köztéri előadások vannak, amelyek széles közönségrétegeket szólítanak meg, és amelyeket nagyfokú interdiszciplinaritás jellemez. Előadásaikban a klasszikus színészi eszköztár mellett ötvözik a zene, film, irodalom, elektronika, kertészet, és különféle sportágak technikáit és eljárásait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: