2012-01-26 12:00:24• hírek • MTI/Kocsis Zoltán

Ítéletidő Dél-Romániában: jégtorlasznak ütközött egy vonat

Az erőteljes viharos havazás csaknem teljes mértékben ellehetetlenítette a közlekedést Románia déli részén, ahol több megyében a katonaságot kellett bevetni a hó eltakarítására és az elakadt autók utasainak kimentésére.

A katonák Ilfov, Buzau és Giurgiu megyékben takarítják a hó miatt járhatatlanná vált országutakat. A román belügyminisztérium csütörtöki közlése szerint több mint száz országos és megyei rangú út vált járhatatlanná, akárcsak egy vasútvonal. Bukarest körgyűrűjén egyesek már húsz órája a hó fogságában várakoznak.

Négyszáznyolcvan település maradt áram nélkül, és ezerháromszáz embert mentettek ki, akik gépkocsijukkal akadtak el az országutakon. Őket a hatóságok a polgármesteri hivatalokban és egyéb, erre a célra alkalmas létesítményekben szállásolták el. Több mint háromszázhatvan iskolában szünetel az oktatás az időjárás miatt.

Bukarest a hó fogságában

A hóvihar a légi és a vasúti közlekedésben is fennakadást okozott. Mintegy harminc repülőjáratot töröltek, a vonatok pedig késnek. A Konstanca és Bukarest között közlekedő 582-es vonat csütörtök kora reggel Sarulesti és Fundulea települések között egy hatalmas, három méteres jégtorlasznak ütközött. Két vasúti vagon kisiklott, összesen 120 utas vesztegelt órákig a semmi közepén.

Románia déli részén kedd estétől szinte megállás nélkül havazik. A helyzetet bonyolítja, hogy a havazással egy időben erős szél fúj, így a hóvihar okozza a legnagyobb nehézségeket.

A román hatóságok korábbi közlése szerint csütörtökön délután hat óráig lett volna érvényben az úgynevezett narancssárga színű hóviharjelzés, de ezt meghosszabbították, mivel a meteorológusok szerint nem fog enyhülni az idő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: