2009-07-08 15:03:35• hírek • Tóth Klarissz

Italozási szokások

Az italozási szokások kontinensenként meglehetősen eltérőek. A fogyasztói igények a pénztárca vastagságának- és a gazdasági helyzet függvényében is változnak.

Tény az, hogy az alkohol kezdeti lazító, bódító hatását követően, egy idő elteltével negatív hatásit is érezteti: kihatással van az általános közérzetre, a kedélyállapotra és nem utolsó sorban a szexuális teljesítményre. Egy nem reprezentatív felmérés keretében, arra a kérdésre, hogy az emberek mikor isznak alkoholt a következő válaszokat adták: baráti társaságban, szórakozóhelyen, ünnepnapokon, összejöveteleken, partnerük társaságában, jeles alkalmak megünneplésekor, munkából kijövet a napi feszültség levezetéseként, a gasztronómiai ételkülönlegességek kísérőjeként, a gátlások oldására és a leggyakrabban a bánat, szorongás és elkeseredettség érzésének hatására - egyszóval lépten-nyomon, bárhol-bármikor.

A nyári időszakban a hűsölésre, felfrissülésre legalkalmasabb helyek a teraszok. Egy fárasztó munkanap után sokan célba vesznek egy-egy teraszt, megrendelik az italt, ami a melegre való tekintettel elsősorban sört jelent. A hétvégékkel ellentétben, a délutáni órákban a teraszokon a fiatalságon kívül a középkorosztály is képviselteti magát. Hogy a legtöbben miért is italoznak hétköznaponként? A fáradt gőz kieresztése végett, randi alkalmával, munkahelyi megbeszélés céljából. Eközben akarva-akaratlanul is betartjuk az italozás illemszabályait. Az itallal való koccintás az üdvözlés és a jókívánság egyik jellegzetes formája, amikor is az italozó partnerek megisszák az áldomást. Koccintás közben illik mindig a másik szemébe nézni. Több nép hiedelem - különösen a kubai - úgy tartja, hogy aki koccintás alkalmával nem tartja a szemkontaktust, annak hat évig mellőznie kell életéből a szexuális élvezeteket.

Az első kört, rendszerint egy második követi. Az első ital az aznapi munkahelyi feszültség feloldására szolgál, majd miután mindenki kezd feloldódni, tovatűnik a stressz és helyét átveszi a kibeszélőshow. Az elmúlt években valóban megváltozott az italozási szokás. Míg néhány évtizede az emberek többsége leginkább hétvégéken nézett alaposan a pohár fenekére, addig napjainkban az alkoholfogyasztás már a hétköznapokban is központi szerepet tölt be. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy több klub, pub nyílt meg, valamint az italok terén is jóval nagyobb a felhozatal. A hétvégékkel ellentétben, hétköznapokon nem jellemző a töményebb italok fogyasztása. Jóval népszerűbb a fröccs, a sör vagy egy könnyed koktél. Az italozási szokások természetesen évszakonként is változnak. Míg nyáron a hideg sör és a koktél a menő, addig télen a vörösbor, a töményebb szeszes italfelhozatal valamint a forralt bor hódítanak.

Az alkoholfogyasztás - amennyiben azt mértékkel űzik - még mindig a feszültség, az indulatok és a gátlások oldásának legközkedveltebb módja. Természetesen mindezt más alternatív módszerekkel is elérhetjük, például sporttal vagy különböző meditációs módszerekkel, bár ez elsősorban a nők körében népszerű metódus. Mint ahogyan az élet megannyi területén, az alkoholfogyasztás esetében is a mértékletesség a lényeg. Ám jobb óvatosnak lenni, mivel az első pohár alkohol után könnyen legurul a második és a harmadik, vigyázzunk, ne váljunk az alkohol rabjává, mert meglehet, hogy ez egy életre szóló káros kötődést eredményez.

Az alkoholfogyasztás a feszültség, az indulatok és a gátlások oldásának legközkedveltebb módja

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: