2017-01-01 15:57:21• hírek • MTI/Reuters/AFP/EFE/AP/TASZSZ/dpa/ANSA

Isztambulban sokan meghaltak egy szilveszteri terrortámadásban

Isztambulban legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek egy neves szórakozóhely ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban - közölte vasárnap a török belügyminiszter. Huszonegy áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük 15 külföldi van.

A támadás célpontja egy híres mulató, az Ortaköy negyedben, a Boszporusz európai partján található Reina klub volt. A télapónak álcázott merénylő éjfél után negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna. Az NTV-nek egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le.

A belügyminiszter elmondta, 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A rendőrség továbbra is kutat a terrorista elkövető után - közölte Süleyman Soylu, aki reményét fejezte ki, hogy rövidesen sikerül kézre keríteni az elkövetőt.

A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. Sorsuk egyelőre ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek. A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Kilétük ismeretlen, eddig senki sem vállalta magára a vérengzést. Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó "messzehordó" fegyvert használt, amellyel "brutálisan és vadul" tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.

"Nem láttam, ki lövöldözött, de hallottam a puskalövéseket, és láttam menekülni az embereket. A rendőrség gyorsan megjelent" - írta Twitter-oldalán Sefa Boydas török labdarúgó. Mehmet Kocarslan, a klub tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz napban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, miután az amerikai felderítő szolgálatok egy lehetséges támadás veszélyére figyelmeztettek. Isztambulban a szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket.
Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának - hangsúlyozta a török elnök a merénylet után.

Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: "nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni".

"A hasonló támadások célja, hogy a polgári személyek elleni gyűlöletes támadásokkal destabilizálják és káoszba döntsék az országot, demoralizálják népünket. A nemzetnek meg kell őriznie a hidegvérét, szorosabban össze kell fognunk, és soha nem adhatunk teret az efféle piszkos játszmáknak" - fogalmazott az elnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: