2018-08-07 11:48:12• hírek • Oszkó Viktória

Iszol vagy vezetsz? Te döntesz!

Sándormajor településen igazoltattak a rendőrök egy 48 éves helyi férfit. A sofőr igazoltatása után a hatóságok megkérték, fújja meg az alkoholszondát, hogy lássák, fogyasztott-e alkoholtartalmú italt azt megelőzően, hogy a volán mögé ült.

A férfi 0,58 mg/l-es értéket mutatott fel a hatóságoknak, akik alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés miatt eljárást is indítottak ellene.


A rendőrség arra figyelmeztet mindenkit, kétszer is gondolja meg, megéri-e beülni az autóba úgy, hogy akár egy kis pohár sört is elfogyasztott. Nem kell sokat inni ugyanis ahhoz, hogy csökkenjen a reakcióidőnk, amivel egy egyébként hétköznapi szituációban is rosszul mérhetjük fel például a távolságot és balesetet okozhatunk.


120 ml sör, 50 ml bor vagy 15 ml tömény szeszesital elfogyasztása 0,1 g/l mérhető alkoholszintet mutat a vérünkben; már ez a szint is elég ahhoz, hogy megváltozzon a vezetés közbeni magatartás, tehát növeli egy esetleges baleset kockázatát.


240 ml sör, 100 ml bor vagy 30 ml tömény szeszesital elfogyasztása 0,2 g/l-es mérhető értéket produkál ellenőrzéskor. Ekkor már csökken a reakcióidő, a reflexek nem működnek megfelelően, könnyen későn taposhatunk a fékbe is.


960 ml sör, 400 ml bor, 120 ml tömény szeszeszital elfogyasztása után 0,8 g/l-re rúg a vérünkben kimutatható alkohol szintje. Ebben az állapotban a testünk már jóformán nem képes az egészséges reagálására, romlik a látásunk és a hallásunk is. Ilyen állapotban a vezetőülésbe kerülni nem csak a saját, de mások életére nézve is fokozottan veszélyes.


Mind az egészségügyi szakemberek, mind a hatóságok arra kérik a sofőröket, gondolják meg kétszer, autóba akarnak-e szállni egy ital elfogyasztása után.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: