2017-10-13 07:43:47• hírek • MTI

Iszlám Állam - Rakka felszabadítása rengeteg civil halálos áldozattal jár

Rengeteg civil halálos áldozatot követelnek a Rakkára mért nyugati koalíciós légicsapások, amelyeket az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet által kikiáltott kalifátus szíriai központjának felszabadítását célzó hadműveletek keretében hajtanak végre - jelentette csütörtökön a Reuters brit hírügynökség Rakka közeléből a városból elmenekült civilekkel készített interjú-összeállításában.

Az IÁ által három évig uralt Rakkából több száz civil menekült el csütörtökön, sokakon az alultápláltság nyilvánvalói jelei mutatkoztak, hiszen több hónapig a városban rekedtek a terrorszervezet és az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) közti harcok miatt. Másokon sebesülések nyomai látszottak - írta a Reuters.

Több civil elmondta, hogy menekülésüket gyakorlatilag a Rakkára mért légitámadások intenzitásának köszönhetik, mivel az IÁ fegyveresei kénytelenek voltak pozíciót változtatni, visszavonulni, vagy a föld alatt menedéket keresni. "Sokan próbáltak már korábban elmenekülni, de az Iszlám Állam rájuk lőtt. Láttam olyat, hogy egy kétéves gyermeket megöltek. Ma reggel viszont nem voltak a környéken, legalábbis nem lőttek" - mondta a 38 éves Umm Músza nevű nő. Hozzátette, hogy szerdán négy teljes család halt meg a légicsapásokban.

Bár a bombázások révén egyre jobban közeleg az IÁ felett aratott győzelem, a civilek szerint ez rengeteg ember életébe került.

Az égési sérüléseket szenvedett 24 éves Abdullah Ali azt mondta a Reutersnek, hogy a múlt héten az egész családja életét vesztette egy koalíciós légicsapásban. Tizennégy embert temettek maguk alá volt otthonának törmelékei.

A dzsihadisták a város stadionjához, a nemzeti kórházhoz és azt a teret magába foglaló szűk területre szorultak vissza, ahol valaha az ellenségeik fejét kitűzték. A városból csütörtökön elmenekült civilek mind a stadion környékéről érkeztek. Egy Huszein nevű férfi azt mondta: magától értetődő, hogy civilek halnak meg, hiszen sokan olyan épületekben élnek, ahol az IÁ fegyvereseinek állásai is vannak. Bár a légicsapások a legtöbbször precízek, és a gyakran csak a célpontul kiszemelt épületet semmisítik meg, a fegyveresek gyakran, még a bombák érkezése előtt elhagyják állásaikat, míg a civilek ott maradnak - tette hozzá.

Huszein más rakkai lakosokhoz hasonlóan arról számolt be, hogy a városban nyomorúságos állapotok uralkodnak. Nincs víz, élelmiszer, s bár az IÁ ellenőrzése alatt vannak még klinikák, orvosi ellátás kizárólag a harcoló fegyvereseknek jár.

Az IÁ harcosok az utóbbi időben azonban kerülni kezdték a civil lakosságot Rakkában, mert attól tartanak, hogy az ellenséges erők informátorai - mondta Umm Músza. A Reuters megjegyezte: bár az utóbbi időben több szíriai dzsihadista adta meg magát az egyre csak előrenyomuló koalíciós erőknek, a külföldi harcosok halálukig fognak küzdeni. "A külföldiek, na azok kemények. Nem fogják feladni a harcot" - mondta az egyik menekült, Ahmed Farázs.

Az Egyesült Államok vezette koalíció többször is megismételte, hogy mindent megtesz a civil áldozatok elkerülése érdekében, és minden jelentést megvizsgál a polgári áldozatokról. Ryan Dillon amerikai ezredes, a nemzetközi koalíció szóvivője csütörtökön közölte: Rakkában már csak mintegy 300-400 dzsihadista maradt. A civilek számát ennek sokszorosára, mintegy 4000-re becsülte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: