2015-06-08 15:35:46• hírek • Szatmár.ro

Istennek szolgálnak

Kétszázharminc ministráns találkozott Erdődön és osztotta meg egymással a szolgálatban megélt örömeit.

Az erdődi Nagyboldogasszony templomban és annak udvarán tartották június 6-án a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ministránsainak találkozóját. Az Ifjúsági Iroda által szervezett rendezvényre huszonkét plébánia mintegy 230 ministránsa el is ment tanúságot tenni hitéről, az oltár melletti szolgálat örömeiről. Erre rögtön a nap elején lehetőségük volt, hiszen védőszentjük, Szent Tarzíciusz élete, valamint a mottó - "A szolgálatban munkálkodjunk" (Róm 12,8) - alapján csoportokban rövid jeleneteket, a dráma módszereire épülő kis előadásokat mutattak be.

Az ebédet követően a kisebbeket akadályverseny, a nagyobbakat pedig vetélkedő várta - hiszen másodikosoktól tizenkettedikesekig változatos korcsoportok voltak jelen -, majd a nap legfontosabb programpontjára, a szentmisére mindenki énekpróbával és csendes ráhangolódással készülhetett. A legszentebb áldozatot a ministránsoknak, a jelenlevő papokkal Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök mutatta be, a szentbeszédet pedig Ft. Barta Barnabás, a Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze mondta.

Barnabás a szolgálat örömére és nagyságára mutatott: "Mindannyian, ahányan és akik itt vagyunk, Jézusnak vagyunk a szolgái. Különböző módon ugyan, de mind ugyanannak az Istennek szolgálunk, és ez a szolgálat összekapcsol minket! Erről ismernek fel bennünket, hogy Jézus tanítványai vagyunk! Sőt, nemcsak tanítványai, hanem munkatársai is. Az idei ministránstalálkozó mottója Szent Pál apostoltól egy buzdítás, felszólítás. Amikor a rómaiaknak írta ezt levelet, a szolgálatra hívta fel a figyelmet. Melyik szolgálatra? Arra, amelyikre az Isten hívta meg őket. (...)Ti, ministránsok azt a küldetést kaptátok, hogy az oltár körül szolgáljatok. Ezért mindig örömmel tegyétek, és mindig a legjobban akarjátok megtenni, mert Jézusnak teszitek. Neki csak teljességgel lehet szolgálni, félig nem. Ő megtisztel azzal, hogy odaenged maga mellé az oltárhoz, így nekünk is meg kell tisztelnünk azzal, hogy teljes odaadással és őszinteséggel szolgálunk neki. Isten annyira szereti az embert, hogy bevonja az ő munkájába. Minket is felhasznál a megváltás művében, és ez nagy dolog. Légy hálás azért, mert ministráns vagy, és szívvel-lélekkel végezd a dolgodat! Ne feledd, hogy Isten munkatársa vagy!"

A szentmise végén ismertették a nap elején bemutatott jelenetért-, valamint az akadályverseny és vetélkedők során szerzett pontok leosztását, a kialakult sorrendet: idén első lett a felsőbányai Nagyboldogasszony plébánia ministránscsapata, második megosztva a mezőfényi Szent Mihály és a nagybányai Krisztus Király plébániák ministránsai, míg harmadik helyen a mezőpetri Árpád-házi Szent Erzsébet plébánia csapata végzett. Az első helyért a ministránsok jövőre kiránduláson vehetnek részt, a másodikok együtt reggelizhetnek Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspökkel, míg a harmadik helyre befutottak jövőre ingyen, a részvételi díjak elhagyásával vehetnek részt a ministránstalálkozón.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: