2017-02-27 15:10:55• hírek • Szatmár.ro

Isten tervében megmaradni

A kísértés legyőzése által az ember megerősödik de ez segíti egy nagyobb jó létrejöttét is - mondta Vojtku László plébános a szombati bibliás programon.

A Szentlélek templom Merk Mihály termében tartottak bibliás programot február 25-én. A központi téma ez alkalommal a kísértés volt, Máté evangéliuma (Mt 4,1-11) alapján vizsgálták, de magyarázatot is kaptak a megismertekre. Vojtku László plébános előadásában a dogmatika oldaláról is megvilágította, valamint a Szentírásban, nagyobb léptékben is tekintette a kísértést. Mint mondta, a teremtés után és a bűnbeesés előtt az ember tökéletes állapotában volt, s ebben értelemszerű volt Isten tervében való megmaradása. De már ott megjelent a kísértés, és az ember elbukott. Azóta is a kísértések között élünk, a döntéseinkben nehéz az Isteni szempontot érvényesíteni az emberi vonatkozások és kötődések helyett.

A kísértés lefolyását tekintve megkülönböztetett mozzanatokat: hatással van az emberre, sugalmaz a rosszra, úgy állítja be, hogy az az adott személy számára hasznos, gyönyörködtet, majd pedig sürget a tett véghezvitelére. A kísértés legyőzése által az ember megerősödik de ez segíti egy nagyobb jó létrejöttét is. Az Isten tervében megmaradó ember az isteni rend megmaradását segíti életében, környezetében.

A résztvevők maguk is kifejezték gondolataikat a kísértések kapcsán, melyben, mint mondták, nagy szerepe, hatása van a személyes vágyaknak és a környezeti hatásoknak is. Párbeszédet folytattak a feldolgozott bibliai szöveg kapcsán, megpróbálták a különböző helyzeteket személyessé tenni, a rendezvény végén pedig meditációt végeztek, a "kő és a puszta" gondolati képét használva - amely az Istennel való találkozás, de egyben a kísértések helye is. Ebben a "személyes pusztában" kell helyt állnia a keresztény embernek a hétköznapok forgatagában is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: