2018-04-23 10:03:16• hírek • Közlemény

Isten szeretett gyermekei

Második alkalommal szerveztek egyházmegyei szintű találkozót roma fiataloknak, a hit és az identitás erősítése céljával.

"Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket" (Mk 10,13-16) mottóval, a túrterebesi Nagyboldogasszony plébánián szerveztek egyházmegyei szintű találkozót április 21-én roma fiataloknak. Ők részt vesznek az évente megszervezésre kerülő ifjúsági találkozókon, ministránstalálkozókon is, ez az alkalom azonban az identitásra, annak felvállalására is hangsúlyt fektet. Így már a szombati találkozó elején szóba került, értékként tekintsenek a kultúrájukra és annak keretében kincsként római katolikus hitükre, amit őseik, nagyszüleik, szüleik hagyományoztak rájuk.


Seffer Dániel ugocsai esperes, helyi plébános, valamint az egyházmegyei romapasztorációs munkacsoport képviselőinek köszöntője után a házigazda, valamint a különböző településekről - Krasznabéltek, Erdőd, Nagykároly, Szatmárnémeti, Érkörtvélyes - érkezett csoportok mutatkoztak be, énekeltek, muzsikáltak, dicsőítették az Istent.A találkozó részeként közös szentmisén is részt vettek a fiatalok, melynek szentbeszédében Seffer Dániel a példa felelősségéről szólt hozzájuk: "Jézus a mai evangéliumban magához hívja a gyerekeket és azt mondja a felnőtteknek, legyetek olyanok, mint a gyermekek, mert ilyeneké a mennyek országa. A szeretetének a jele nem csak az, hogy hívja a gyerekeket, közel engedi őket magához, átöleli és megáldja őket, hanem, egy nagyon fontos dolgot ígér nektek az Úr, mégpedig, hogy tietek a mennyország. Nektek odaígéri a mennyországot. Ennél nagyobb ígéretet senki nem adhat nektek az életben. De van egy másik dolog... Hallottuk az evangéliumban, hogy Jézus példaképként állít benneteket, gyermekeket a felnőttek elé. Hogy is van ez? Ezek szerint - tehetnétek fel a kérdést -, akkor én, Pamela, Varga Józsika, Brájen, példaképe vagyok a pap bácsinak? És már látom magam előtt, hogy Józsika, például, dörzsöli is a tenyerét, s gondolja: na, pap bácsi, majd én megtanítom fütyülni, focizni, tücsköt, bogarat, békát összefogni, bukfencezni, fára mászni! De nem épp erről van szó. Amikor Jézus a mai evangéliumban azt mondja, ilyeneké a mennyek országa, az a ti lelkületetekre vonatkozik. Egy gyerek ugyanis nem gyanakvó, nem bizalmatlan, teljesen ráhagyatkozik a felnőttre, a szüleire, őszinte és bízik az ígéret teljesítésében. Ezt a lelkületet kéri az Úr Jézus tőlünk, a felnőttektől. Viszont, ha már a jó példánál tartunk, Jézus egyúttal kér tőletek is valamit, hogy ne csak nekünk, felnőtteknek legyetek példaképek, hanem egymásnak is. Azok felé, akik ma nincsenek itt, akikkel délután fogtok találkozni. Viselkedjetek úgy előttük, mint akiket megváltott Jézus."


Találkozójuk végén a fiatalok közös agapén vettek részt, ezt követően intettek búcsút egymásnak, de csak rövid időre, hiszen több ifjúsági program is lesz az egyházmegyében a nyár folyamán.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: