2010-05-14 12:51:46• hírek • Szatmár.ro

Isten országa köztetek van!

Urunk mennybemenetelének ünnepén, május 13-án a Szatmári Egyházmegye hívei székesegyházuk búcsújára gyűltek össze.

A szatmári székesegyház búcsúmiséjére az egyházmegye számos pontjáról  érkeztek idén is hívek. A szentmise elején, a főcelebráns Nm. Ft. Schönberger Jenő püspök, Krisztus mennybeemelkedésének mozzanatát emelte ki. Mint mondta, a keresztény ember életének legfőbb a célja a mennyország. „Az apostolokkal együtt mi is Krisztus után nézünk, aki fölemelkedve még mielőtt eltávozna közülünk látható módon, megáld bennünket. De Krisztus úgy ment a mennybe helyet készíteni nekünk, hogy azért itt is maradt. Itt maradt közöttünk, hogy segítségünkre legyen megtalálni a mennybe vivő utat. Mindenkinek más és más az útja. Azt is mondhatjuk, hogy mindenkinek más-más a hivatása, és mindenkinek a maga hivatásának az útján kell a mennybe eltalálnia."

Schönberger Jenő püspök arra kérte a jelenlevőket: imádkozzanak együtt, hogy mindenki megtalálja a hivatásának az útját és ezen az úton minden nap előrehaladjon.

A búcsúmise ünnepi szónoka, Ft. Szinovácz György máramarosszigeti főesperes prédikációja elején megemlékezett a 95 éve történt örmény holokausztról, majd Urunk mennybemenetelének ünnepe kapcsán kérdéseket emelt a hívek elé, ellentétbe állítva a földi mennyországot a földi pokollal: „Feltámadása után negyven napig az Úr itt maradt a földön, megjelent több mint 5000 tanúnak, majd utána elbúcsúzott tőlük, visszatért a mennyei Atyához és hagyta a Világot itt forogni a maga keserű levében? Az lenne a mennybemenetel ünnepének lényege, hogy a Világ ismét Isten nélkül maradt? Mit jelent az Isten nélküli élet? Hol van az Isten? Az Isten mindenhol ott van! Fenn a mennyben, lent a Földön, és minden helyen!"


Urunk mennybemenetelét ünnepelték a Székesegyházban
Urunk mennybemenetelét ünnepelték a Székesegyházban


Szinovácz György kiemelte, Isten egyedül a pokolban nincs jelen. Olyan helyen, ahol hiányzik az isteni szeretet, ahol nem látjuk Istent, a maga megnyilvánulásaiban. Ezt a poklot prédikációjában azokhoz a földi helyszínekhez tette hasonlóvá, ahol az emberi gyűlölet, a szeretetnélküliség az uralkodó. Példákkal mutatott rá, hány esetben tapasztalhatjuk meg magunk körül, az Istent elutasító, Őt, tanítását és szeretetét tagadó helyzetekben a poklot, majd újra kihangsúlyozta a Biblia szavait: „Isten országa köztetek van, Isten országa bennetek van. Ott van a mennyország, ahol Isten és az isteni szeretet."

Szinovácz atya önvizsgálatra szólított: „Urunk mennybemenetelének ünnepén először is önmagunkra tekintsünk és csak utána a mennyország felé. Érzem szívemben-lelkemben Isten országának törvényét? E szerint él az én családom, az én közösségem, a nemzetem?" Prédikációját a béke keresésének kihangsúlyozásával zárta: „Amikor a feltámadt Krisztus megjelent a szerettei körében, mindig azt mondta nekik: békesség nektek. Ha ezt a békét a mennybe fölment Üdvözítőtől kérjük és megkapjuk, akkor nyugodt, keresztény életet élhetünk, nem kell félnünk és rettegnünk a holnapi naptól, mert Isten békéje és szeretete a tenyerén tart minket. Keressétek előbb Isten országát és annak igazságait és a többi mind-mind megadatik nektek."

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: