2018-07-29 07:29:45• hírek • Közlemény

Isten küldöttei

Tanúságtételek, elgondolkodtató üzenetek, elmélkedések, imák, az együttlét öröme, mozgásos játékok, sporttevékenységek, koncertek jellemezték a szombati napot az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozón, Szatmárnémetiben.

Pop Simona olimpiai bajnok tőrvívó tett tanúságot hitéről szombaton reggel az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozón résztvevő fiatalok előtt, akik érdeklődéssel hallgatták élettörténetét, a nehézségeket, amiken átment, illetve azokat a példákat, ahogyan hite mindig segítette. “Mindennek, ami életünkben történik, oka van. A válaszokat lehet, hogy csak évek múltán kapjátok meg, de ha a hit szűrőjén keresztül szemlélitek az életeteket, biztosan megtaláljátok az értelmet. Bizzatok Istenben, és harcoljatok a jó ügy mellett.”


Szombaton nem voltak katekézisek, így a szentmisék tizenegy órától kezdődtek, ritusnak és beszélt nyelvnek megfelelően, három helyen.


Nm. és Ft. Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus megyéspüspök a Szent Mihály és Gábriel templomban a kenyérszaporítás evangéliumi történetétől indította szentbeszédét: “Isten sok csodát tesz. Mennyire fontos, hogy a kosaraink, amelyeket Istentől kapunk készen álljanak a csodák befogadására. Szatmárnémetiben vagyunk, ahol magyarok, románok, svábok laknak, fontos, hogy tudjunk mindig békében együtt lenni, a kosarainkat töltsük meg jóval. Arra kérlek titeket, gondolkodjatok el azon, mennyi jó morzsát gyűjthetnétek össze itt, a találkozón még a kosaraitokba.”



Ps. Cornel Damian bukaresti római katolikus segédpüspök is azt kérte, éljék meg a jót a fiatalok az együtt eltöltött időben: „Kegyelemteli napokat élünk itt, Szatmárnémetiben, az OKIT alkalmával. Éljétek meg a jót az együtt-töltött időben. Jézus azt mondja, ebben a világban a jó és a rossz egyaránt jelen van, de Isten képes különválasztani ezeket. A szabadság azt jelenteni, hogy dönthetünk a jó mellett, nem pedig, hogy mindig azt tehetünk, amit csak akarunk. Ha ez utóbbi szerint élnénk, bezárkóznánk egoizmusunkba. Csak az Istenbe vetett hit, a keresztség által kapott kegyelem segít abban, hogy a rossz ne verjen gyökeret a lelkünkben.”


Schönberger Jenő püspök a székesegyházban örömének adott hangot, hogy az OKIT alkalmával együtt imádkozhat fiataljaival, kérte őket, hogy imádságos tapasztalataikat adják tovább. „Igyekezzünk úgy bekapcsolódni a további programokba, hogy megéljük a kapcsolatot Istennel. Mind egyek vagyunk az Úrban, közös az égi Édesanyánk.” A konkoly és a búza metafórájával élt, azt mondta, mindenkiben jelen van a konkoly és a búza is, de tőlünk függ, hogy a jót vagy a rosszat engedjük növekedni. „Nap mint nap döntéseket hozunk meg. Hinnünk kell abban, hogy tudunk a jó mellett dönteni. Az élet megismételhetetlen, de elérhetjük a jó célokat. Ha mégis úgy tűnik, csak részben sikerül, Itsen majd hozzá teszi az ő részét és egésszé változtatja. Isten meghívott minket az OKIT-ra és küld, mint követeket a világba. Menjünk és ne féljünk, mert ő nem hagy el minket soha.”



Az utolsó előtti napot a szervezők úgy tervezték meg, hogy több lehetőséget adjon a kikapcsolódásra, így ebéd után az OKIT résztvevői választható foglalkozásokra mentek. A Kossuth-kertben csoportos játékokat próbálhattak ki, tanúságtevő beszélegtéseken vehettek részt, nyújtó-, relaxációs-  és tornagyakorlatokat végezhettek, néptáncot és modern táncot tanulhattak, vagy elmehettek városnézésre, métázhattak és sportolhattak a Dinamo-pályán. Este aztán koncerteken mélyíthették közösségi élményeiket.


A találkozó, melyen részt vesz Andrés Gregorio Núñez Sánchez , Törökország panamai általános konzulja is – hiszen Panamában szervezik a következő Katolikus Ifjúsági Világtalálkozót – vasárnap, a Miguel Maury Buendía, Románia pápai nunciusa által bemutatásra kerülő szentmisével ér véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: