2018-07-07 21:36:36• hírek • MTI

„Isten keze” ezúttal nem volt elég az oroszoknak

Anglia könnyedén, 2-0-ra verte a nap első negyeddöntőjén Svédországot, a második összecsapás viszont elképesztő izgalmakat hozott.

Oroszország vezetést szerzett, majd Horvátország egyenlített, aztán a hosszabbításban fordított is. A 115. percben aztán Josip Pivarić kezezett a saját tizenhatosa előtt, a beadásból pedig Mario Fernandes kiegyenlített. Érdekesség, hogy a nyolcaddöntőben is egy kezezés, Gerard Piqué rossz megmozdulása tette lehetővé az oroszok számára, hogy egyenlítsenek és kihúzzák a tizenegyesekig. További érdekesség, hogy a horvátokat a dánok elleni negyeddöntőben is baj sújtotta: Luka Modric akkor kihagyott egy tizenegyest.


Az angol válogatott bejutott az oroszországi labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe, miután a szombati negyeddöntőben 2-0-ra legyőzte a svéd csapatot. Az 1966-ban világbajnok Anglia legutóbb 1990-ben játszott vb-elődöntőt, akkor végül a negyedik helyen zárt.


A találkozó kockázatmentes játékkal és halvány angol mezőnyfölénnyel indult, a közepes iram mellett egyik kapu sem forgott veszélyben. A 19. percig kellett várni az első próbálkozásra, Kane 20 méterről kevéssel lőtt a kapu mellé.
    

A 30. percben Maguire először volt eredményes a válogatottban - a 25 éves védő tizedik alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban -, de a hátrányba került svédek így sem gyorsítottak a tempójukon. Támadójátékuk többnyire kimerült a két csatárra felívelt labdákban, amit az angol védelem könnyedén hatástalanított. A szünethez közeledve Sterling előtt adódott két óriási lehetőség, de mindkét ziccerét elrontotta, igaz, az elsőt követően végül les miatt a svédek jöhettek szabadrúgással.

 


    

A fordulás után azonnal veszélyeztettek a svédek - Berg bal alsó sarokba tartó fejesét vetődve tolta ki Pickford -, de mielőtt az északiak komoly nyomást gyakoroltak volna az angolokra, utóbbiak Alli fejese (fotó) révén megduplázták az előnyüket. Két cserével frissítettek a svédek, s aktívabban támadtak, újabb nagy helyzetüknél azonban ismét Pickford védett.    
    

A védekezésre koncentráló angolok számára megnyílt a terület a kontrákra, de ezekből ritkán tudtak veszélyt kialakítani. A háromoroszlánosok a lefújásig megelégedtek azzal, hogy az ellenfélnek nem adtak lehetőséget a felzárkózásra, de még arra sem, hogy veszélyes helyzetbe kerüljön.
    

Gareth Southgate együttese harmadszor nyert a vb-n és először nem kapott gólt. A két válogatott 25. alkalommal találkozott egymással, kilenc döntetlen és hét svéd győzelem mellett az angolok a kilencedik sikerüket aratták.

Utolsóként a horvátok jutottak be az elődöntőbe miután szombaton, Szocsiban 11-esekkel legyőzték a házigazdák válogatottját.

 

Az első félidőben rögtön a kezdés után nagy iramú, lüktető volt a játék, amelyben a horvátok kezdeményeztek, míg az oroszok pár húzásból igyekeztek gyors kontrát vezetni. A házigazdák a korábbi mérkőzéseikhez hasonlóan mezőnyben ezúttal is rengeteget dolgoztak, viszont most - ellentétben az Uruguay és a Spanyolország elleni találkozóval - a papíron sokkal erősebb rivális ellen is támadó szellemben kezdtek. Az intenzív letámadó felfogásnak, valamint a vállalkozó kedvnek volt köszönhető, hogy Cserisev találatával vezetéshez jutottak az oroszok. A horvátokat megzavarta, hogy mezőnyfölényük ellenére hátrányba kerültek. Két védőjük kapott sárga lapot, pedig nyolc olyan játékosuk volt - négy a kezdőben -, akit sárga lapok miatti eltiltás fenyegetett a találkozó előtt. A horvátok azonban így is nyugodtan mehettek pihenőre: Mandzukic helyzetfelismerése és Kramaric helyezkedése egyenlítést ért még a szünet előtt.
    

A második játékrész elején lassabb volt az iram, de a sportszerű játék, a magas színvonal és a horvát mezőnyfölény továbbra is megmaradt. Az oroszok ekkor behúzódtak a térfelükre, az ellenfélnek így több lehetősége és helyzete adódott, a legnagyobb a 60. percben, amikor Perisic 8 méterről a kapufát találta el, majd a labda elgurult keresztben a gólvonal előtt. A 75. perc után az oroszok tízperces rohamra indultak, amelyben ismét nyílt volt a játék, de utána megint beszorultak. Viszont megőrizték a kapujukat az újabb góltól, és jöhetett a hosszabbítás.


    

A ráadás első félidejében a horvátok egy szögletet követően Vida fejese révén megszerezték a vezetést. Az együttes mezőnyfölényben játszott ugyan, de helyzetet nem tudott kialakítani, találatát szöglet előzte meg. A hátrányban lévő házigazda azonban meg tudott újulni, és a Pivaric kezezése miatt szabadrúgás után Mario Fernandez fejesével egyenlített.
    

A nyolcaddöntőben az oroszok és a horvátok is 1-1-re végeztek - előbbiek a spanyolok, utóbbiak a dánok ellen -, és miután a ráadásban sem bírtak riválisaikkal, végül a tizenegyespárbaj hozta meg a döntést. Ezúttal is ez döntött, a horvátok javára, miután a hazaiaknál többek között Mario Fernandes is rontott.
 

A horvátok - akik az 1998-as harmadik hely után történetük során másodszor szerepelhetnek a legjobb négy között - a szerdai, moszkvai elődöntőben az angolokkal találkoznak. A másik ágon francia-belga elődöntő lesz.
    

Eredmény: negyeddöntő:

Svédország – Anglia 0-2
gólok: Maguire (30.), Alli (59.)
Horvátország-Oroszország 2-2 (1-1, 1-1, 2-1), tizenegyesekkel: 4-3
 gólszerzők: Kramaric (39.), Vida (101.), illetve Cserisev (31.), Fernandes (115.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: