2017-09-11 13:44:15• hírek • Kocsis Zoltán

Isten kegyelme és a legújabban upgradelt tanárok

sten kegyelmével és NmFt. Schönberger Jenő püspök áldásával hétfőn a Székesegyházban megtartott szertartással és ünnepi misével megkezdődött a 2016-2017-es tanév a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban.

„Istennek mindig igaza van! Arra kérem a nevelőket, efelé tereljék a diákjaikat” - fogalmazott a szentmise keretein belül Nm. Ft. Schönberger Jenő. A püspök arra szólította fel a jelenlévőket, hogy mindenki tegye a maga dolgát: „a tanítók tanítsanak, a diákok tanuljanak. Isten megteszi, amit tennie kell, kegyelméből mindannyian részesülünk. A többi viszont már a mi dolgunk”- jelentette ki.

Meglepő, merész, szürreális, de sajnos nagyon is időszerű metaforával igyekezett megszólítani a fiatalokat Pakot Géza spirituális. „A különböző elektronikus kütyük világát éljük, amelyek olyan okosak, hogy mindent meg tudnak tanítani nekünk. Csak éppen azt nem, amit az iskolában tanulunk: a törődést, a szeretetet. A tanév előtt lelkigyakorlaton voltunk a pedagógus kollégákkal, úgyhogy a legújabb upgradelt tanárok várnak rátok, diákokra. Mert olyanok a tanáraitok, mint ezek a kütyük: meg kell találnotok rajtuk a megfelelő gombot, a szeretet gombját”.

Ádámkó István igazgató üdvözölte az iskola 692 diákját (ebből 178 óvodás), külön köszöntve azokat, akik most kezdik tanulmányaikat a Hám Jánosban. Külön szólt a kollégákhoz és a szülőkhöz, akiknek megköszönte a bizalmat. Az igazgató kiemelte a magyar kormány, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a püspökség támogatásával véghezvitt felújítási munkálatokat. Ezek közül a legfontosabbak, hogy fizika, kémia-biológia és idegennyelv szaktermeket tudtak kialakítani és jelentős korszerűsítési munkálatokat végezhettek el a Szent Alajos Konviktus konyháján, szobáiban. A legfontosabb változásnak azonban a szakoktatás beindítását nevezte két szakkal: a elektronikai műszerész és a szakács-pincér szakkal.

Maskulik Csaba városmenedzser a polgármesteri hivatal támogatásáról biztosította az intézményt, beszédében pedig az oktatás, az iskola jelenkori szerepét igyekezett meghatározni. „A modern iskola szerepe, feladata az, hogy megpróbáljon utat mutatni ebben a megtévelyedett világban. Hogy felébressze a tudásvágyat, a társadalom iránti érzékenységet”- fogalmazott Maskulik, aki beszédét Szent-Györgyi Albert idevágó szavaival zárta: „Olyan lesz a jövő, amilyen a ma iskolája."

Nagyon jó iskolának nevezte a Hám Jánost Kallós Zoltán főtanfelügyelő-helyettes, kiemelve, hogy a 26 éves létének rögös útján Szatmár magyarságának egyik emblematikus oktatási intézményévé nőtte ki magát. Kallós arra kérte a szülőket, hogy minden pillanatot próbáljanak hasznosan eltölteni gyerekeikkel, végezetül pedig azt kívánta, oktatók, diákok, szülők sok örömet éljenek meg a következő tanévben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: