2014-12-29 16:41:24• hírek • Szatmár.ro

Isten alapította a családot

Isten újra a szemünk elé tárja a Szent Családot, mint modellt, eszményképet, amit követhetünk - mondta Szent Család vasárnapján Ft. Vojtku László.

Igazi zarándokhely volt Szent Család vasárnapján a búcsúját ünneplő szatmárnémeti Szent Család templom, ahová, az este hat órától kezdődött ünnepi szentmisére közelebbről és távolabbról - többek között Batiz, Erdőd, Sárközújlak, Máramarossziget - is eljöttek a hívek, hódolatukat kifejezni a legtisztább család előtt. A karácsonyt követő első vasárnapon a keresztény ember a Jézust befogadó Szent Családra figyel, amely minden család boldogságának mintája lehet - hívta fel hívei figyelmét a bevonulást követően, a főcelebráns Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök: „Húsz éve már annak, hogy az akkori Szentatyánk, Szent II. János Pál pápa család évet hirdetett az Egyházban, és szintén húsz éve annak, hogy a mi egyházmegyénk ezt a család évét itt, ennek a templomnak a búcsúünnepén zárta. Húsz éve volt, de azóta sem változott semmi. Ma is azt hirdeti az Egyház, hogy, ha igazán boldog családi életet szeretnétek élni, kövessétek a Szent Család példáját. Isten egyszülött fia is családban nőtt fel, mert Jézus mindenről le tudott mondani, de arról nem, hogy családba szülessen. Becsüljük meg a családot, és minden nap tudjunk áldozatot hozni érte, hogy az egyre jobban hasonlítson a Szent Családra!"

Szentbeszédében Ft. Vojtku László, a szatmárnémeti Szentlélek egyházközösség plébánosa a család Istentől való tervezettségére figyelt: „A karácsonyi ünnepkörhöz immár szorosan hozzátartozik a Szent Család ünnepe. Olyan jó beleérezni a Szent Család életébe... Sokszor a mi családi világunkból vágyakozunk oda, és arra gondolunk, de jó lenne, ha a mi családunk is olyan lenne, olyan légkör uralkodna benne. (...) Feledékenyek vagyunk külön-külön is, de mintha az emberiség egésze is együtt, feledékenységben szenvedne, az isteni, a pontos igazságokat kezdjük elfelejteni. Elfeledjük a család szentségét, a fontosságát, és benne Istent, aki alapította. Nem a fajfenntartás ösztöne hozta létre a családot, hanem Isten tervezte és teremtette. De az ünnepen Isten újra a szemünk elé tárja a Szent Családot, mint modellt, eszményképet, amit követhetünk. Legyünk mi is olyanok, éljük meg úgy, ahogyan Isten nekünk szánta. Veszélyben van ma a család, nagyon sok rossz, vonzó példa, családmodell mutatkozik, de ha a keresztény példához ragaszkodunk - ha az édesapa imádságos, ha az édesanya a női méltóságát megélni akaró és tudó nő -, akkor a családban biztos, hogy öröm és béke van."

A szentmise végén Ft. Papellás István helyi plébános mondott köszönetet a szolgálatért és a részvételért, köszöntötte a helyi és zarándok híveket, és jókívánságát fejezte ki, hogy a szentmisében kapott kegyelmeket gyümölcsöztetve szentté tudjanak válni a családok.

Templombúcsú a Szent Család templomban

Templombúcsú a Szent Család templomban

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: