2019-08-05 10:22:32• hírek • Bede Emőke

Ismét véradó napot szerveznek Nagykárolyban

A „Remény az élethez” elnevezésű kampányhoz csatlakozva, a Nagykárolyi Polgármesteri Hivatal, együttműködve a Szatmárnémeti Véradó Központtal, Nagykárolyban is megteremti a véradás lehetőségét.

A soron következő véradási alkalomra augusztus 6-án kedden, 8.30-11.30 óra közötti időszakban kerül sor, a Nagykárolyi Szociális Központ (egykori kaszárnya), Progresului utcai épületében. A véradási kampányban minden 18. életévét betöltött, egészséges személy rész vehet. Amellett, hogy önkéntes akciójával hozzájárulhat ahhoz, hogy megmentse egy ember életét, az önkéntes véradókon 600 lej értékben különböző vizsgálatokat is elvégeznek a helyszínre érkező egészségügyi szakemberek. Ezenkívül ingyenes egészségügyi konzultáció, egy szabadnap és hét ebédjegy is az önkéntes véradó „jutalmát” képezi.


Amint arról korábban már beszámoltunk, nyáron drasztikusan lecsökken a véradók száma, mivel ebben a periódusban az emberek inkább a belföldi vagy külföldi, többnyire mezőgazdasági szezonmunkával töltik el napjaikat. Ennek okán a nyári hónapokban a szokásosnál is nagyobb szokott lenni a központban tapasztalható utánpótlás-hiány. Hogy mennyi vérre van szükség, azt egyszerre több tényező is befolyásolja, pl. hány transzfúzióra szoruló pácienst kezelnek a kórházban vagy hány sürgősségi műtétre kerül sor egységnyi idő alatt. Emellett a vértartalékok egy részét azon rákos betegek kapják meg, akiknél a kemoterápiás kezelés miatt veszélyes vérszegénység lépett fel. 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # koronavírustérkép # baleset # helyhatósági2020 # SzatmárnémetiVSK # események # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: