2010-03-04 10:36:10• hírek • Póti Orsolya

Ismét változtatnának az oktatásban

Egy új tervezet szerint a IX osztály is az általános iskola része lesz.

A nemzetközi és a román törvény követelménye az, hogy minden fiatal 16 éves koráig végezze el a kötelező oktatási szintet. Nálunk ez jelenleg az általános iskola és a líceum első két éve, azaz tíz osztály. A minisztérium szerint a IX. osztály általános  iskolai oktatásba való beiktatása, biztosítani tudná azt, hogy minden fiatal a lakóhelyéhez közel tudja elvégezni a kötelező osztályokat.

Kónya László, főtanfelügyelő helyettes elmondta, hogy az új törvény bevezetésének legfőbb oka az, hogy megakadályozzák azt az "iskolaelhagyási-jelenséget", amely már néhány éve egyre jobban észlelhető. Egy felmérés szerint megyei szinten már a VIII. osztály után több mint kétszázan hagyják el évente az iskolát, IX. illetve X. osztály után pedig majdnem négyszázan. Az új törvény előnye az általános iskolai központok megerősödése lenne, illetve bizonyos kiadások csökkentése. Ami ellene szól viszont az, hogy nagyobb lenne a fizetett pedagógusok száma.

Az törvény életbelépése szakaszosan történne, azaz a mostani V. osztályos diákok nem a VIII., hanem IX. osztály után jelentkeznének a magasabb szintű oktatásba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: