2013-03-19 17:21:27• hírek • Kocsis Zoltán

Két hónap után sem vizsgázhatnak a robogósok – de azért büntetik őket

Romániai történet - két hónappal a törvény életbe lépése után sem tudnak vizsgázni azok, akik robogóval, mopeddel szeretnének közlekedni. Noha a közlekedésügyi minisztérium és a kormány tehetetlensége miatt gyakorlatilag alkalmazhatatlan a törvény, attól még a rendőrség igyekszik betartatni azt.

Napra pontosan két hónappal ezelőtt, január 19-én lépett életbe az új KRESZ Romániában. Az egyik legjelentősebb változásként azóta nálunk is csak jogosítvánnyal közlekedhetnek közúton a robogósok, mopedesek. Akárcsak az Európai Unió többi államában, szólt akkor a hangzatos érvelés. A gond azonban csak az, hogy mi mindent csak félig veszünk át nyugattól!

„Hogy az elmúlt két hónapban hányan szereztek vezetői jogosítványt robogóra Szatmár megyében? - válaszol kérdéssel a kérdésre Moza Zamfir, a Szatmár megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Hivatal igazgatója. Ezt fejből is meg tudom mondani. Senki!", folytatódik a megdöbbentő válasz.

Mivel a megdöbbenés e sorok írójának arcára is kiült, jött a magyarázat is: a törvény életbe lépése óta sem készült el az a módszertan, amely megmondaná, hogy miként kellene iskoláztatni, oktatni azokat, akik robogóra szeretnének jogosítványt szerezni!

Magyarán a kormány igyekezett néhány hét alatt elfogadtatni a sok tekintetben nem kellően előkészített törvénytervezetet, ám az azóta eltelt két hónap sem volt elég számára - pontosabban a közlekedésügyi minisztérium számára-, hogy elkészítse az oktatási módszertant.

„Mi fel vagyunk készülve a vizsgáztatásukra, ám ha nem tudják elvégezni a szükséges iskolát, akkor nem tehetünk semmit", jön a megnyugtatónak szánt kiegészítés. Moza elmagyarázta azt is, hogy robogót bárki vezethet, akinek bármiféle vezetői engedélye van. Nem számít tehát hogy buszra, villamosra, kamionra vagy tankra - jelenleg ugyanis Romániában csakis robogóhoz szükséges AM kategóriájú vezetői engedéllyel nem rendelkezhet az, aki robogóval szeretne közlekedni!

„Szoktak érdeklődni állampolgárok, hogy miként vizsgázhatnak le robogóra, ám sajnos számukra is csak azt tudom válaszolni, mint most önnek", mondja az igazgató.

A helyzetet súlyosbítja, hogy mindennek ellenére a rendőrség bünteti azokat, akik jogosítvány nélkül közlekednek közúton robogóval. Mert hát a törvényt ugye be kell tartani. Még ha betarthatatlan is. Az elmúlt két hónapban Szatmár megyében összesen tíz személyt büntettek meg azért, amiért jogosítvány nélkül közlekedett robogóval. Leginkább fiatalokat, tette hozzá Roxana Cristea, a Szatmár Megyei Rendőrség sajtószóvivője. Hetet Szatmárnémetiben, hármat pedig falusi környezetben.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a vezetői engedély nélkül közúton való közlekedés Romániában bűncselekménynek számít!

Megpróbáltuk kideríteni, hogy hány robogó koptatja Szatmár megye közútjait. A vállalkozás kudarcba fulladt, mivel kiderült: ezt minden egyes polgármesteri hivatal saját nyilvántartásában tartja számon. A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalban azt mondták, a megyeszékhelyen megközelítőleg 1450 robogó van bejegyezve.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: