2018-04-26 06:29:06• hírek • MTI

Ismét utcára vonultak az egészségügyben dolgozók Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Bukarestben a kormány épülete előtt pótlékaik korlátozása ellen, miután márciustól az új bértörvény miatt elsősorban a kiegészítő személyzet jövedelme csökkent.

A dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet tízezer tüntetőt várt, a román média becslése szerint ennél kevesebben, de több ezren gyűltek össze a kormány épülete előtt, ahol dobokkal, sípokkal adtak hangot elégedetlenségüknek. A tiltakozók molinóin egyebek között az "Egyenlőséget mindenkinek! Igazságot a kisegítő személyzetnek!" követelés volt olvasható.


Romániában márciustól újabb béremelést írt elő a tavaly elfogadott közalkalmazotti bértörvény, de a jogszabály főleg az orvosok fizetését növelte, hogy csökkentsék az orvosok elvándorlását, amely Romániát évek óta sújtja. A törvény ugyanakkor a fizetések 30 százalékára korlátozta a pótlékokat, ezért a kiegészítő személyzet egy részének csökkent a nettó bére.


Romeo Sandu, a Sanitas szakszervezet alelnöke elmondta: az elégedetlenség fő oka a pótlékok korlátozása mellett a nettó bérek csökkenése is, amely annak tulajdonítható, hogy január 1-jétől a társadalombiztosítási járulékokat kizárólag a dolgozóknak kell fizetniük. "Az emberek megelégelték, hogy azt hazudják nekik, nőttek a bérek, miközben valójában csökkentek a járulékoknak az alkalmazottakra való áthárítása miatt" - mondta az alelnök.


A szakszervezet május 7-ére figyelmeztető sztrájkot, május 11-ére pedig általános sztrájkot helyezett kilátásba.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: