2013-09-03 11:00:17• hírek • MTI

Ismét tüntettek Bukarestben a beruházás ellen

Hétfő este ismét tüntettek Bukarest központjában a verespataki ciántechnológiás bányaprojekt és a kormány ezzel kapcsolatos törvénytervezete ellen.

A mintegy ezer tüntető "Megálljt a kapitalizmusnak", "Ne csináljatok ketchupot Verespatakból", "Tiszta vizet, nem ciánt" feliratú táblákat emeltek a magasba és mind a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL), mind az ellenzékben lévő, 2012-ig kormányzó Demokrata Liberális Párt (PDL) ellenes jelszavakat skandáltak: "Le Basescuval", "Le Pontával", "PDL-USL ugyanaz a szemétség" - kiabálták a tüntetők.

A bukaresti csendőrség szóvivője szerint a hétfői tüntetést nem jelentették be. A tüntetőket mintegy száz csendőr próbálta a járdán tartani, de este tíz óra körül a demonstrálók egy több száz fős, többnyire fiatalokból álló csoportja - a vasárnapi akcióhoz hasonlóan - ismét leült az úttestre megbénítva a járműforgalmat a Bukaresti Tudományegyetem előtt.
Vasárnap a zöld szervezetek több romániai és külföldi nagyvárosban rendeztek összehangolt, egyidejű demonstrációt.

A tüntetések hatására élénk politikai vita alakult ki a közéletben a verespataki bányaprojektről. Traian Basescu államfő hétfőn azt mondta, népszavazás kiírását fontolgatja az ügyben, ugyanakkor bírálta Victor Ponta miniszterelnököt, amiért a parlamentre hárította a bányanyitással kapcsolatos döntés felelősségét.

A kanadai többségi tulajdonban lévő Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológiás eljárással. Múlt héten a bukaresti kormány törvénytervezetet fogadott el a beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a verespataki beruházást.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: