2015-01-05 19:37:24• hírek • Kocsis Zoltán

Az Electrica mossa kezeit, minisztériumi ellenőrzés lesz

Miközben minisztérium vizsgálat hivatott kivizsgálni annak okait, hogy miért töltötte sötétben az óév utolsó és az új év első napjait Nagykároly közel fele, az áramszolgáltató Electrica mossa kezeit. Van abban valami felháborító, amikor a vállalat képviselői az elavult vezetékekkel takaróznak. Mert hát uraim, mégis kinek a feladata kicserélni azokat?

„A vezetékek nagy része még 1989 előtt épült. Sok azonban 30-40 éves. Ilyen körülmények között szakmai szempontból nem számít meglepetésnek egy ehhez hasonló kihagyás", magyarázta hétfőn a megyei sürgősségi helyzetek bizottságának prefektúrán megtartott ülésén Gheorghe Coicea, az Electrica egyik mérnöke.

Az áramszolgáltató elmondása szerint az Electrica hálózatát Szatmár megyében több mint 6,1 ezer kilométernyi vezeték alkotja levegőben és másfél ezer kilométernél több a föld alatt. Ezzel több mint 149.000 fogyasztóhoz jut el az áram. Coicea szerint 2014-ben 12 millió lej fordított az Electrica beruházásokra a megyében, ám ebből kizárólag Szatmárnémetiben vittek föld alá bizonyos kábeleket.

„Idén 17 millió lejt költhetünk és a Nagykárolyban tönkrement négy vezetékből három cseréje szerepelt a beruházási terveinkben", magyarázta. Az előző években hármat már kicseréltek, tette hozzá.

A nagykárolyi eseményekről szólva elmondta, az első számú forrás december 30-án, kedd este 20,12 órakor csődölt be. Másnap előbb 16,20 órakor, majd 20,20 órakor csődöt mondott a tartalékvezeték is. A meghibásodást pedig január 2-án, péntek este 20,12 órakor tudták elhárítani - ekkor kapcsolhatták fel a fényeket az utolsó lakásokban is. „Sajnos szerencsétlen véletlenek egybeesése okozta a nagyszámú kimaradást", jelentette ki Coicea.

Mindezek az adatok azonban csak kevéssé relevánsak. Az Electrica tisztában van azzal, hogy a vezetékeik elavultak, az elmúlt 25 évben azonban vajmi keveset tett ennek kiküszöbölésére. A legfontosabb kérdés, hogy a szolgáltatónak van-e konkrét képe vezetékeik állapotáról és vannak-e elképzelései a probléma megoldására, tekintve, hogy sok faluban, egy villámlás és két dörgés után áram nélkül maradnak a házak. A kérdést Sever Ster, az erdészeti hivatal igazgatója, a sürgősségi helyzetek bizottságának tagja tette fel. Konzekvens választ nem kapott.

Nem csoda tehát, ha nagyon sok nagykárolyi lakos bíróságon szeretne kártérítéshez jutni a „fekete szilveszter" után. De mikor nyújtják be a számlát a fekete húsvétok, a fekete lakodalmak vagy az egyszerű fekete esték és a tönkrement elektronikus berendezések után?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: